Otevřete dům jaru! Prohlédněte terasu, půdu i balkon... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otevřete dům jaru! Prohlédněte terasu, půdu i balkon...

Vymeťte zimu z domu.
Vymeťte zimu z domu. (Foto: scom, Zdroj: Lomax)

Řada lidí zahajuje na jaře očistu těla, zahrádkáři pomalu vytahují rýče a řidiči připravují auta a motorky. Jarní úklid ovšem potřebuje i váš dům či byt.

Každý majitel domu dobře ví, že s každým metrem čtverečním navíc přibývá i práce. Na domě je stále co dělat. Většinou ale čekáme, až už jsou zásahy a opravy opravdu nezbytné. Zkuste to letos jinak a věnujte alespoň jeden jarní víkend vašemu bydlení.

Konec večerů u krbu
S jarem ve vzduchu končí čas odpočinku a dlouhých večerů pod dekou. Důkladnou revizí od sklepa až po půdu můžeme předejít vážnějším problémům a díky malým opravám může vaše bydlení během jednoho odpoledne prokoukne.

Jak dostat dům do kondice?
* Prohlédněte důkladně všechno, co mohl v zimě poškodit mráz.
* Zkontrolujte a bezpečně uložte vše, co do příští zimy nebudete potřebovat.
* Investice dobře uvažte, často se vyplatí zvolit vyšší kvalitu, která vydrží déle.

Jarní prohlídka
Než se pustíte do oprav, prohlédněte důkladně na fasádu, okna i dveře. Zkontrolujte, zda někde neupadlo obložení, neoloupala se barva z plotu či zda nejsou v chodníku vydrolené díry. Následně projděte i sklep a ujistěte se, že veškeré zdivo vydrželo mrazy, nikde se plíseň a v pořádku jsou i okna vedoucí do sklepních prostor. V domě se pak zaměřte především na půdu. Ujistěte se, že vám ze střechy nezatéká dovnitř, nebo že se vám v podkroví během zimy neusadili nezvaní hosté v podobě myší či kun.

Zaměřte se na detaily
Netěsnosti stojí až za polovinou tepelných ztrát v domě. Opotřebované těsnění u oken či nedovírající dveře vás totiž kromě nachlazení můžou stát i nemalé peníze. Rozdílnou teplotou okolo oken či dveří a ve zbytku domu navíc může docházet k rosení, vlhnutí a následnému plesnivění těsnění i okolní omítky.  Prohlédněte i panty. Zejména vrata jsou v zimě vystavena velké námaze a možná bude potřeba je promazat.

Rozvody i komín přenechejte odborníkům!
Krb, plynový kotel, komín. To všechno bylo během zimy v pořádném zápřahu a fungovalo často nepřetržitě. Na jejich revizi si ale raději pozvěte odborníky. Pokud máte pocit, že je v domě zima a kotel funguje, jak má, zkuste odvzdušnit radiátory. Krbu kromě odborné kontroly krbové vložky a správného tahu komína po hlavní topné sezóně dopřejte i důkladnou očistu.

Odzimujte i terasu či balkón
Na příjemné posezení nachystejte i terasu či balkón. U přírodních materiálů zkontrolujte, zda není potřeba nová vrstva ochranného nátěru zabraňujícího plesnivění a jiným poškozením. Pokud je to potřeba, dopřejte nový nátěr i zábradlí. Důkladně také prohlédněte venkovní rolety a markýzy.

Přečtěte si
ivannavratil386
31. 3. 2019 • 07:12

Jojo, taky už mě to za chvíli čeká. Myslím si, že po zimě je ale docela dobré zkontrolovat i zahradní nábytek... Třeba co jsem si všiml, tak ten náš ratanový už nevypadá zrovna nejlépe, tak přemýšlím, že bych ho letos nahradil nějakým dřevěným. Ten prý víc vydrží. Docela se mi líbí třeba zahradní sestavy, co mají tady: https://www.zahradni-dreveny-nabytek.cz/Zahradni-sestavy-c18_0_1.htm

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.