7 triků pro jarní zahradníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

7 triků pro jarní zahradníky!

Posuňte své zahradnické i recyklační znalosti na vyšší úroveň.
Posuňte své zahradnické i recyklační znalosti na vyšší úroveň. (Foto: Shutterstock)

Ti, kdo mají zahrádku, jsou už nejspíš v plné práci, ale sluníčko a jarní teploty už ponoukají k zahradničení i lenochy, jejichž hřištěm je balkon a truhlíky za okny. Posuňte své zahradnické i recyklační znalosti na vyšší úroveň. Aha! přináší tipy, jak zužitkovat zbytky.

1. Vaječné skořápky
Rozdrťte skořápky z vajíček a posypte jimi záhon. Jsou bohaté na vápník, který rostliny pro svůj růst potřebují. Také můžete zasadit semínko do skořápky od vajíčka naplněným hlínou. Pokud se rostlinka ujme, zasadíte ji do země i se skořápkou.


2. Voda ze zeleniny
Vodu, ve které uvaříte zeleninu, nevylévejte. Po ochlazení jí zalijte záhon nebo květiny v květináči, obohatíte půdu živinami.

3. Sazeničky v citrusech
Zasaďte semínko do vydlabané slupky od citrusů. Získáte eko květináč pro rostlinku, kterou pak rovnou vysadíte do zahrady.




4. Banánová slupka – supersurovina
Slupku nechte vylouhovat ve velké sklenici vody několik dní. Pro lepší výsledek je dobré nádobu uzavřít. Následný »koktejl« smíchejte s 5 – 7 litry vody a používejte odstáté na zalévání pokojových rostlin. Zbytky banánů se dají i nasušit a rozdrtit na prach. Při přesazování dejte lžičku takto připraveného hnojiva hned ke kořenům. Draslík květinám udělá dobrou službu, navíc nálev z banánových slupek odhání mšice.


5. Tabákový nálev – postrach mšic
Boj s mšicemi je nekonečný a na komerční postřiky si často zvyknou. Velmi účinný proti nim je postřik silným roztokem z levandulového oleje. Stejně dobře funguje, když v litru vody rozpustíte 1 dl řepkového oleje. Ale vůbec nejlepší výsledky má výluh z tabáku.
150 g tabáku rozmíchejte ve 3 litrech vody a hodinu pomalu vařte, vystydlý roztok  pak přeceďte přes sítko nebo punčochu.  Výluh v postřikovači zřeďte v poměru 1:1 a postříkejte napadené rostliny.

6. Muškátům prospívá droždí.
Muškáty ozdobí každé okno, ale aby byly krásné, vyžadují péči. Kvetení muškátů podpoříte, přihnojíte-li je drožďovou zálivkou. Jednoduše rozdrobte do 1 litru vody kostku droždí a nechte to 14 dní kvasit. Poté roztok zřeďte v poměru 1:3 vodou (3 díly jsou vody) a použijte ho při zálivce. Tímto hnojivem můžete zalévat nejen muškáty, ale  i ostatní truhlíkové rostliny.


7. Lomcovák pro rostlinky
Skvělým hnojivem je také kávová sedlina. Má totiž vysoký obsah prospěšných látek – dusíku, fosforu, minerálů a draslíku. Tento druh hnojení nevyžaduje ani příliš mnoho úsilí. Jednoduše sbírejte kávovou sedlinu, rozložte ji na noviny a nechte vyschnout, aby se snadněji rozptylovala. Lze ji použít stejně jako běžný kompost k hnojení záhonků, ale i také pokojových rostlin a rostlin v truhlících. Pokojovky sneskou kávovou vzpruhu jednou za půl roku, venkovní rostliny až čtyřikrát ročně.

Přečtěte si
ivannavratil386
28. 2. 2019 • 18:36

To s tím droždím a muškáty musím říct ženě. Minulý rok se jí totiž stalo, že se jejím muškátům moc nedařilo. Přavděpodobně za to mohlo to, že použila špatná hnojiva. Letos už má sice objednaná nová z https://www.chemicor.cz/hnojiva/ ale i tak si myslím, že by to droždí stálo za zkoušku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.