Starosta zpronevěřil 4 miliony: 3 faktury za semafor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Starosta zpronevěřil 4 miliony: 3 faktury za semafor!

Bývalá účetní vyslechla rozsudek se strnulým pohledem, starosta nehnul brvou.
Bývalá účetní vyslechla rozsudek se strnulým pohledem, starosta nehnul brvou. (Foto Aha! – Jan Doležal)

Téměř celý roční rozpočet Pískové Lhoty na Nymbursku zmizel v kapsách starosty a bývalé účetní. Za zpronevěru čtyř milionů z obecní kasy včera padly tresty. Starosta Radovan Staněk (46) vyfasoval pět let vězení, účetní Vanda Špačková (53) odešla s podmínkou.

I když vinu svalovali jeden na druhého, soud nakonec jako hlavního organizátora trestné činnosti označil starostu. Právě on měl mít z peněz nejvíc a bývalá účetní falšovala doklady na jeho příkaz. Budeš obětním beránkem, řekl prý starosta účetní, když celá věc vyšla najevo. „Věděla jsem, že je to špatně, a je mi moc líto, že byla jsem tak myšlenkově slabá, že jsem to neohlásila,“ plakala při závěrečné řeči Špačková.

Staněk naopak jen zopakoval, že žádnou vinu necítí a že za všechno může účetní, protože podepisoval jenom to, co mu předložila. Soud mu ale neuvěřil. Staněk se proti verdiktu na místě odvolal. „Je to jako proces z 50. let,“ řekl při odchodu ze soudní síně.

Obec platila i opravu ledničky
Podle obžaloby zaúčtovala účetní například třikrát po sobě jeden semafor za 70 tisíc, faktury za neodvedené práce, falešné cesťáky či doklad na 480 Kč za opravu ledničky u starosty doma.

3x zaplacený semafor.

Přečtěte si
najka
13. 5. 2017 • 14:07

V malých obcích je starosta neomezeným pánem! O všem si rozhoduje sám, zařizuje sám a utrácí také sám! O spoustě věcí ani členové zastupitelstva neví!!!

bursik
16. 3. 2017 • 12:08

zacatecnik AMATER tak malo penez !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.