Slivovici v Brně pálili už v 15. století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slivovici v Brně pálili už v 15. století!

Ve Veselé ulici v Brně našli zbytek středověkého destilačního přístroje.
Ve Veselé ulici v Brně našli zbytek středověkého destilačního přístroje. (Foto: ČTK)

Nejlepší slivovice? Přece ta domácí! Archeologové našli v centru Brna zbytky středověkého destilačního přístroje. Na přípravu pálenky z kvasu ze švestek se používal v 15. století.

„V brněnském prostředí jde spíše o raritu,“ řekla archeoložka Lenka Sedláčková s tím, že jde jen o zlomek takzvaného alembiku se zbytkem kruhového závěsu. K němu zřejmě náležela i spodní varná nádoba, která však nalezena nebyla. O raritu jde především proto, že objevy palíren nejsou v tuzemsku časté.

Ve Veselé ulici v Brně našli zbytek středověkého destilačního přístroje.
„Nálezy destilačních přístrojů jsme vždy obdivovali, ale ještě více nás zajímalo, zda je opravdu možné skrze ně něco vyrobit,“ uvedla Sedláčková. Před deseti lety vyrobili z keramiky podle středověkých vzorů destilační aparát. Napoprvé získali přibližně 1,5 litru čiré tekutiny z celkového množství deseti litrů kvašeného vína.


Víte, že...
...s destilací alkoholu jako první přišli Arabové v 1. tisíciletí našeho letopočtu? Nesloužil ale ke konzumaci, nýbrž k lékařským účelům a výrobě vonných esencí.
...v Evropě se alkohol začal destilovat až během 11. a 12. století?

Hned vedle pohár z druhé poloviny 15. století až počátku 16. století.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.