RÁDCE AHA! Je čas sázet... Bylinky v květináčích!
Nenáročné bylinky si klidně můžete vypěstovat doma. Přivolají do vaší kuchyně jaro, zlepší chuť jídel, a navíc budete mít při ruce čerstvé léčivky.
Začněte hned
Sáček semen stojí od deseti do dvaceti korun, podle druhu bylin. Nejdražší je bazalka s barevnými listy a různými vůněmi. Existují i minibazalky, které dorůstají maximálně výšky 15 cm. Kupujte vždy čerstvá semena, která dobře klíčí. Nakupovat ve slevě se v tomto případě opravdu nevyplatí.
Vyplatí se koupit také substrát na výsev, který nejlépe vyhovuje klíčení rostlin. Vysévat semena můžete už teď. Nádoby pak umístěte na parapet a zakryjte je průhledným víkem nebo fólií. Můžete použít i pokojový skleník.
V bytových podmínkách klíčí semena mnohem rychleji.
Jakmile se porost zahušťuje, je čas přesazovat. Před přesazením rostliny otužujte. To se netýká kopru a petržele, špatně přesazování snášejí. Ty sejte řidčeji přímo do truhlíku. Ven ale rostlinky dávejte až v polovině května, většina bylin je teplomilných.
Majoránka
Teplomilná majoránka vyžaduje slunečné stanoviště s propustnou zemí. Sklízí se několikrát do roka těsně před květem nebo v jeho počátku. Seřezávejte ji asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví, vydrží na záhonech do zámrazu.
Meduňka
Odolnou meduňku můžete v truhlíku pěstovat jako trvalku.
Typickou citronově medovou vůní doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů. Přidat se může do majonézy nebo kysaného zelí. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem.
Bazalka
Teplomilná bazalka postupně získává u Čechů oblibu. Ke konzumaci se bazalka sklízí řezem několikrát do roka v počátku kvetení. Její chuť se uplatní hlavně v italských specialitách. Celá rostlina se špatně suší, takže je lepší obrat lístky a ty pak samostatně zpracovat.
Pažitka
Pažitku můžete pěstovat jako trvalku – je odolná, zjara spolehlivě vyrazí ze země mezi prvními rostlinami. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny obsažené v listech.
Petrželka
Petrželka kudrnka je dvouletá rostlina. Dá se dobře pěstovat i v truhlíku nebo speciálním hrnci – petrželáku. Jako léčivka prospívá ledvinám.
Tymián
Tymián je příbuzný naší mateřídoušky, ale není odolný vůči zimě a pěstuje se jen jako letnička. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu, hodí se k drůbeži i do sekaných mas. Jako léčivka se používá proti nachlazení a zánětům průdušek.
Šalvěj
Vytrvalá rostlina, která má ráda slunce a suchou lehkou zem. Na balkoně udělá parádu jako okrasný keřík, odpuzuje hmyz. Používá se v kuchyni při úpravě vnitřností, mírní průjem, napomáhá trávení a zklidňuje kašel a rýmu, také snižuje pocení.
Více o pěstování bylinek čtěte ZDE