RÁDCE AHA! Je čas sázet... Bylinky v květináčích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

RÁDCE AHA! Je čas sázet... Bylinky v květináčích!

Bylinky si můžete vypěstovat i doma.
Bylinky si můžete vypěstovat i doma. (Profimedia.cz)

Nenáročné bylinky si klidně můžete vypěstovat doma. Přivolají do vaší kuchyně jaro, zlepší chuť jídel, a navíc budete mít při ruce čerstvé léčivky.

Začněte hned
Sáček semen stojí od deseti do dvaceti korun, podle druhu bylin. Nejdražší je bazalka s barevnými listy a různými vůněmi.  Existují i minibazalky, které dorůstají maximálně výšky 15 cm.  Kupujte vždy čerstvá semena, která dobře klíčí. Nakupovat ve slevě se v tomto případě opravdu nevyplatí.

Vyplatí se koupit také substrát na výsev, který nejlépe vyhovuje klíčení rostlin. Vysévat semena můžete už teď. Nádoby pak umístěte na parapet a zakryjte je průhledným víkem nebo fólií. Můžete použít i pokojový skleník.
V bytových podmínkách klíčí semena mnohem rychleji.

Přesaďte včas
Jakmile se porost zahušťuje, je čas přesazovat.  Před přesazením rostliny otužujte. To se netýká kopru a petržele, špatně přesazování snášejí. Ty sejte řidčeji přímo do truhlíku.  Ven ale rostlinky dávejte až v polovině května, většina bylin je teplomilných.

Majoránka
Teplomilná majoránka vyžaduje slunečné stanoviště s propustnou zemí. Sklízí se několikrát do roka těsně před květem nebo v jeho počátku. Seřezávejte ji asi na pět centimetrů, bohatě se rozvětví, vydrží na záhonech do zámrazu.  
Meduňka
Odolnou meduňku můžete v truhlíku pěstovat jako trvalku.
Typickou citronově medovou vůní doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů. Přidat se může do majonézy nebo kysaného zelí. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem.

Bazalka
Teplomilná bazalka postupně získává u Čechů oblibu. Ke konzumaci se bazalka sklízí řezem několikrát do roka v počátku kvetení. Její chuť se uplatní hlavně v italských specialitách.  Celá rostlina se špatně suší, takže je lepší obrat lístky a ty pak samostatně zpracovat.
Pažitka
Pažitku můžete pěstovat jako trvalku – je odolná, zjara spolehlivě vyrazí ze země mezi prvními rostlinami. Používá se jedině v syrovém stavu, jakékoliv tepelné zpracování ničí železo a bílkoviny obsažené v listech.

Petrželka  
Petrželka kudrnka je dvouletá rostlina. Dá se dobře pěstovat i v truhlíku nebo speciálním hrnci  – petrželáku. Jako léčivka prospívá ledvinám.
Tymián
Tymián je příbuzný naší mateřídoušky, ale není odolný vůči zimě a pěstuje se jen jako letnička. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu, hodí se k drůbeži i do sekaných mas. Jako léčivka se používá proti nachlazení a zánětům průdušek.

Šalvěj
Vytrvalá rostlina, která má ráda slunce a suchou lehkou zem. Na balkoně udělá parádu jako okrasný keřík, odpuzuje hmyz. Používá se v kuchyni při úpravě vnitřností, mírní průjem, napomáhá trávení a zklidňuje kašel a rýmu, také snižuje pocení. 

Více o pěstování bylinek čtěte ZDE



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.