Zapáchá vám z úst? Jednoduchý test svěžesti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zapáchá vám z úst? Jednoduchý test svěžesti!

Balíček žvýkaček mějte nejlépe vždy po ruce.
Balíček žvýkaček mějte nejlépe vždy po ruce. (Foto scom)

Všichni to dobře známe. Občas se k nám někdo nakloní, aby nám něco sdělil. Víc než význam slov ale vnímáme zkažený odér jeho dechu. Ale pozor. I my sami můžeme podobným problémem trpět. Jak to zjistit?

Pokud si nejste jisti, zda váš dech voní svěže jako horský vánek, nebo spíše nevábně zapáchá, můžete vyzkoušet jednoduchý test.

Olízněte vnitřní stranu zápěstí zadní částí jazyka a počkejte několik vteřin, než slina zaschne. Pokud vaše zápěstí nepříjemně zapáchá, je pravděpodobné, že zapáchá i váš dech a ve společnosti to nemusí vypadat dobře. Tedy přesněji cítit...


Desatero špatného dechu

1. Kouření. Cigaretový kouř obsahuje mnoho chemických látek, které nepříjemně zapáchají. Kouř však také vysušuje ústní dutinu, a to k zápachu také přispívá.

2. Špatná hygiena dutiny ústní. Špatná péče o zuby je jedním z nejčastějších důvodů špatného dechu. Zápach způsobují bakterie ze zubního plaku. Vše zhoršuje ještě zubní kaz, zánět dásní a další choroby dutiny ústní.

3. Potraviny a nápoje. Nepříjemné vůně způsobují aromatické potraviny, jako jsou česnek, cibule či rybí maso. Z nápojů jde především o kávu a alkohol.

4. Sucho v ústech. Sliny pomáhají omývat nečistoty z dutiny ústní, proto je jejich nedostatek provázen výrazným zápachem. Nedostatek slin způsobuje dehydratace a kouření.

5. Infekce. Infekce dutiny ústní, horních i dolních cest dýchacích může způsobit nepříjemný zápach. Nejčastěji se jedná o záněty dásní a hnisavé angíny.

6. Refluxní choroba – vracení žaludečních šťáv. Návrat žaludeční šťávy do jícnu bývá také spojen se zápachem z úst. Ten bývá větší po ránu, protože návrat šťáv je častější v noci, kdy ležíte ve vodorovné poloze.

7. Selhávání jater a ledvin. Oba orgány jsou důležité pro očišťování těla od odpadních látek, které se v případě jejich selhávání hromadí v organismu. Látky jsou ve zvýšené míře vydechovány plícemi a stojí za nevábnými pachy dutiny ústní.

8. Žaludeční vřed. Žaludeční vřed a porucha vyprazdňování žaludku také někdy mohou za zápach z úst.

9. Cukrovka. Neléčená cukrovka vede ke zvýšené tvorbě acetonu, který je vydýcháván plícemi. Dech postiženého připomíná nasládlou vůni kvašeného ovoce.

10. Nádory. Nádorové bujení v dutině ústní, hltanu či hrtanu velmi často způsobuje nevábnou vůni dechu.


Tipy pro svěží dech
•    Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně, ráno a večer. Používejte pastu s obsahem fluoridu. Nezapomínejte na pravidelnou výměnu zubního kartáčku každé 2–3 měsíce. Používejte mezizubní kartáček, nitě a ústní vodu.
•    Pokud nosíte snímatelnou zubní protézu, nezapomínejte ji na noc vyndávat a pečlivě čistit.
•    Nepodceňujte preventivní prohlídky u zubaře. On může být první, kdo zjistí nepříjemný zápach z vašich úst. A pokud se nebude problém týkat zubů, odešle vás k praktickému lékaři.
•    Před návštěvou nejezte česnek a cibuli. Také se vyhněte sladkým nápojům, protože cukr v nich obsažený je živnou půdou pro bakterie v ústech. Vhodné je snížit příjem alkoholu, kávy a cigaret.
•    Pro každý případ u sebe noste balíček mentolových žvýkaček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.