US-DEU volila nového šéfa. Co dělají Pilip, Němec, Mareš a spol? Vydělávají statisíce měsíčně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

US-DEU volila nového šéfa. Co dělají Pilip, Němec, Mareš a spol? Vydělávají statisíce měsíčně!

Jan Ruml 
Dříve: Senátor a ministr vnitra 
Dnes: Šéf dozorčí rady RPresse, která vydává časopis Respekt, je advokátním koncipientem a angažuje se ve sdruženích na podporu lidských práv.
Jan Ruml Dříve: Senátor a ministr vnitra Dnes: Šéf dozorčí rady RPresse, která vydává časopis Respekt, je advokátním koncipientem a angažuje se ve sdruženích na podporu lidských práv.

PRAHA – Unie svobody-Demokratická unie (US-DEU) se snaží postavit na nohy! V sobotu si na svém sjezdu zvolila nové vedení. Zatímco loni byla vládní stranou, po propadáku ve volbách v červnu 2006 není ani ve Sněmovně a její členská základna má pouhých 400 členů.

Unie svobody-Demokratická unie (US-DEU) se snaží postavit na nohy! V sobotu si na svém sjezdu zvolila nové vedení. Zatímco loni byla vládní stranou, po propadáku ve volbách v červnu 2006 není ani ve Sněmovně a její členská základna má pouhých 400 členů. A co dělají bývalé špičky strany Ivan Pilip, Jan Ruml nebo Petr Mareš? Většině z nich krach strany příliš vadit nemusí – mají teplá místečka na velvyslanectvích nebo v různých firmách!

Na sobotním sjezdu US-DEU byla dusná atmosféra plná výčitek a ostrých hádek o tom, jak stranu znovu vrátit na výsluní. Spor byl i o peníze – US-DEU, která v loňských volbách získala jen 0,3 procenta hlasů, má na svém kontě zhruba 25 miliónů korun. Ty nechal její dosavadní předseda Jan Hadrava zmrazit kvůli nehospodárnému utrácení. Nakonec se zřejmě využijí na permanentní kampaň. Tu prosazuje Jan Černý (bývalý ministr pro místní rozvoj v Tošovského vládě), který byl zvolen i novým šéfem strany. Stal se už sedmým předsedou USDEU. Ve funkci se za posledních devět let vystřídali Jan Ruml, Karel Kühnl, Hana Marvanová, Petr Mareš, Pavel Němec a Jan Hadrava.

Unie svobody vznikla v roce 1998 po tzv. „sarajevském atentátu“ na Václava Klause, který připravili tehdejší vysocí představitelé ODS Jan Ruml a Ivan Pilip. Oba vyzvali Klause k odstoupení z čela ODS. Když se tak nestalo, založili novou stranu, Unii svobody. Ta se později sloučila s Demokratickou unií (DEU). Pro své mnohé čelní představitele však byla pouze výtahem k moci a přestupní stanicí k významným postům doma i v zahraničí!

Karel Kühnl
Dříve: Ministr obrany
Dnes: Má se stát českým velvyslancem v Chorvatsku. Kvůli tomu se prý vzdal šéfování v dozorčí radě Aera Vodochody.

Ivan Pilip
Dříve: Ministr školství a financí
Dnes: Viceprezident Evropské investiční banky je na tom ze všech nejlépe. Jeho plat je 550 tisíc korun měsíčně!

Petr Mareš
Dříve: Místopředseda vlády
Dnes: Vysloužil si parádní trafiku, je český velvyslancem v Nizozemsku.

Hana Marvanová
Dříve: Poslankyně
Dnes: Advokátka, na veřejnosti se objevuje hlavně v souvislosti se zastupováním poškozených klientů H-Systému.

Vladimír Mlynář
Dříve: Ministr informatiky
Dnes: Konzultant v oblasti telekomunikací, odsouzený na 5,5 roku do vězení kvůli společnosti Testcom servis.

Pavel Němec
Dříve: Ministr pro místní rozvoj a spravedlnosti
Dnes: Má advokátní praxi. Doteď čelí kritice, že stáhl US-DEU na dno.

Jan Hadrava
Dříve: Senátor
Dnes: Úředník Městského úřadu Jáchymov. Předchůdcem nově zvoleného Černého v čele strany.

Jan Černý
Dříve: Ministr pro místní rozvoj
Dnes: Veterinář a podnikatel v poradenství obcím pro Evropské fondy. Nově zvolený šéf strany.

Jan Ruml: Do vlády nebo Sněmovny nechci!

Na sobotním sjezdu US-DEU nemohl chybět ani jeden ze zakladatelů strany Jan Ruml. Co vůbec dělá a jak se mu daří po odchodu z nejvyšších politických míst?

Kdo podle vás může za neúspěch US-DEU? Pavel Němec?
„Myslím, že to nebyl jen Pavel Němec. Z Unie svobody bohužel odešla celá řada osobností, které by dokázaly oponovat panu Němcovi, takže jde kolektivní neúspěch celé strany.“

Je podle vás normální, že provolal v průměru 130.000 korun měsíčně? Vždyť to musel jen telefonovat. Kdy vůbec pracoval, coby šéf strany, poslanec, místopředseda vlády a ministr spravedlnosti…?
„Mně nevadí, kolik protelefonoval, ale to, že skutečně použil Unii svobody k prosazování svých osobních zájmů, nekomunikoval se členy strany a své věrné si získával tím, že jim poskytoval prebendy.“

Má US-DEU podle vás budoucnost?
„Má. Zaprvé záleží na ní samé, schopnosti veřejně působit, mít dost energie a motivace. Zadruhé záleží také na vnějších okolnostech, tj. zdali bude dostatečná poptávka po liberální a slušné politice.“

Chtěl byste se do vlády či Sněmovny vrátit?
„V této chvíli nikoli.“

Co děláte nyní?
„Jsem advokátní koncipient a zároveň předseda dozorčí rady vydavatelství RPresse, které vydává časopis Respekt. Dále jsem členem řady nevládních organizací, zaměřených na ochranu lidských práv.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.