Velké srovnání platů! Jak jsou na tom Češi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velké srovnání platů! Jak jsou na tom Češi?

Jsme bohatší než Slováci, nebo už to neplatí?
Jsme bohatší než Slováci, nebo už to neplatí? (Shutterstock)

Bývali jsme »bratia«, měli společnou vlajku a v kapse stejné nic. Jenže časy se mění a dřív chudším Slovákům rostou platy rychleji než nám!

V mnoha profesích už nás někdejší bratři trumfli. Jak vyplývá z tabulky, kterou připravil Blesk, v nejkřiklavějších případech si Slováci vydělají až o pět či deset tisíc korun víc než Češi. Proto podle personálních agentur už tolik nestojí o práci u nás. Češi se však za lepším výdělkem, jaký podle srovnávače mají třeba letuška či vězeňský dozorce, na východ příliš nehrnou. Kdybychom vycházeli jen z přísné statistiky, činila průměrná mzda v ČR loni ve 3. čtvrtletí 27 220 Kč, na Slovensku pak 889 eur, tedy asi 24 020 Kč. Jenže podle srovnávače Platy.cz, který pracuje s opravdovými hrubými mzdami lidí, je ve skutečnosti ta slovenská už o dvě procenta vyšší než česká! Přitom ještě v roce 2008 rozdíl mezi průměrnými mzdami dělal 14 procent. Z analýzy portálu Platy.sk, kde si porovnalo plat víc než 70 tisíc zaměstnanců, vyplývá, že růst mezd na Slovensku byl v roce 2016 nejvýraznější za posledních šest let, a to 4,8 %.

Víte, že...
Míra nezaměstnanosti v roce 2016 byla v Česku na 4 procentech, zatímco na Slovensku atakovala 9,8 procenta.

Jak to vidí ekonomický odborník: Zlaté slovenské ručičky

Slovákům rostou mzdy rychleji než Čechům zcela po právu. Daří se jim totiž rychleji než nám zvyšovat svoji hodinovou produktivitu. Ještě v roce 2007 jsme na tom byli zhruba stejně, za hodinu práce jsme uměli vyrobit to samé a v té samé kvalitě jako Slováci.

Jenže my od té doby spíše stagnujeme, zatímco Slováci se dále zlepšují. Dnes už průměrný Slovák toho za hodinu vyrobí o 15 % více, případně v o 15 % lepší kvalitě než průměrný Čech. »Zlaté české ručičky« se stávají minulostí.

Německá past

To hlavně proto, že na sobě nepracujeme, spokojili jsme se s jednoduchou výrobou a dodáváním součástek pro Němce za směšné marže. Němec z českých součástek poskládá finální produkt, napíše na to Made in Germany, vypulíruje sexy marketingem a s velkou marží prodává dále do světa. Slováci se do téhle pasti nenechávají zlákat tak snadno jako Češi.

Dohnali parník

Proto nás v bohatství na hlavu už v podstatě dohnali, zatímco před dvaceti lety jsme jim unikali »o parník«! Čech byl tehdy v průměru o třetinu bohatší než Slovák, dnes jsme na tom už skoro stejně. Mohou za to malé české marže a slabý růst hodinové produktivity Čechů v posledních deseti letech.
Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda

Kolik lze nakoupit za průměrnou mzdu
Kdy berou Češi méně než Slováci

Kdy berou Češi méně než Slováci

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.