Pivo + grilované maso = rakovina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pivo + grilované maso = rakovina!

Když grilujete, myslete na své zdraví.
Když grilujete, myslete na své zdraví.

PRAHA – Otevřít pivo a postříkat jím klobásky či maso na roštu. Rychlá oblíbená marináda mezi fanoušky grilování... Vědci ale varují: Pivo v kombinaci s grilovaným masem může způsobit rakovinu!

Otevřít pivo a postříkat jím klobásky či maso na roštu. Rychlá oblíbená marináda mezi fanoušky grilování... Vědci ale varují: Pivo v kombinaci s grilovaným masem může způsobit rakovinu!
Pokud totiž pivo skapává na rozžhavené uhlíky, tvoří se takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky, které způsobují nádorová onemocnění. Ty se pak pomocí výparů vrátí zpátky do již beztak zdraví škodlivé pochoutky, nebo je přímo vdechujeme. Specialisté na výživu navrhují jako lahodnou alternativu bylinkovou marinádu. „Alespoň v lidském organismu chrání buňky před rakovinou.“

6 tipů Jak zdravě grilovat

1. Nerozpalujte gril pomocí starého papíru či dřeva. Mohou způsobovat jedovaté výpary.
2. Pro grilování se hodí drůbeží a vepřové maso. Telecí a divočina ztrácí grilováním svou chuť a vysuší se.
3. Nebezpečné bakterie zabijete důkladným propečením masa.
4. Pokud používáte olej, měl by být vhodný k tepelnému zpracování – nejlepší je olivový nebo arašídový.
5. V žádném případě nepoužívejte maso naložené v solném roztoku! Ve spojení s vysokým žárem tvoří rakovinotvornou látku Nitrosamin!
6. Už jste zkoušeli grilovat rybu, zeleninu nebo ovoce? Je to delikatesa, a navíc o mnoho zdravější než steaky nebo buřtíky.


Autor: (int, end)
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.