Šokující odhalení vědců - S baleným mlékem pijeme chemikálie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šokující odhalení vědců - S baleným mlékem pijeme chemikálie!

Do kartonů se dnes balí většina tekutých potravin. Rozbory prokázaly, že do některých proniká chemikálie z potiskových barev.
Do kartonů se dnes balí většina tekutých potravin. Rozbory prokázaly, že do některých proniká chemikálie z potiskových barev.

PRAHA – Šokující zjištění vědců: Mléko a džus v krabicovém balení, ale i další potraviny v potištěných papírových kartonech mohou být zdraví nebezpečné! Z barevných potisků na obalu.

Šokující zjištění vědců: Mléko a džus v krabicovém balení, ale i další potraviny v potištěných papírových kartonech mohou být zdraví nebezpečné! Z barevných potisků na obalu do nich prý totiž můžou pronikat jedovaté chemikálie. Ačkoli výrobci obalů tvrdí, že zákazníkům nic nehrozí, před pár týdny urychleně a v tichosti změnili technologii výroby. Zboží zabalené do starých obalů se ovšem vesele prodává dál…

Džusy, mléko, šťávy, sýry... To vše se už léta balí do papírových krabic. Jsou přece tak praktické! Nedávné rozbory však prokázaly, že z potiskových barev proniká skrz obal do jídla isopropyl thioxanthon (ITX), chemikálie, která by mohla ohrozit hlavně malé děti! A obaly dětských mléčných a ovocných nápojů přitom pestrými barvami přímo hýří!
Skandál už otřásl Itálií, kde úřady stáhly z trhu miliony litrů dětského mléka firmy Nestlé. Aféra zasáhla i Portugalsko, Španělsko, Francii, Němci zjistili vysoký obsah chemikálie v řadě ovocných a zeleninových šťáv. Panika rostla, situaci musela řešit Evropská unie. U nás je ale stále ticho po pěšině…
„ITX a spousta dalších chemikálií se používá už desetiletí, aniž by někdo řádně zkoumal jejich účinky na lidské zdraví,“ připouští přitom odborný konzultant zdravotních a ekologických rizik Miroslav Šuta.
O problému se příliš nešíří ani firma Tetra Pak, která kartonové obaly dodává třiceti velkým českým potravinářským firmám. Na jejích internetových stránkách je jediná zmínka, cudně schovaná v popisu složení obalů: „Tetra Pak nahrazuje běžně používané ředidlové barvy barvami rozpustnými ve vodě.“ Mluvčí společnosti Hana Zmítková na dotaz deníku Aha! uvedla, že chemikálie proniká jen některými obaly. „Záleží na obsahu. Vyšší riziko je u ovocných šťáv,“ řekla. O jaké výrobky jde, však odmítla sdělit. „Je to obchodní tajemství,“ podotkla. Firma trvá ale na tom, že barvy, které na potisky používala, zdraví neohrožují. „Technologii jsme změnili proto, abychom nedávali důvod k pochybnostem,“ tvrdí mluvčí Zmítková. Ministerstvo zdravotnictví to ovšem s »dobrovolností« vidí trochu jinak. „O látce ITX je málo toxikologických údajů. Evropský úřad pro bezpečnost potravin, Evropská komise a Stálý výbor pro potravní řetězce a zdraví zvířat doporučily výrobcům nahradit tiskové barvy obsahující ITX jinými,“ uvedli pracovníci ministerstva na dotaz Aha!. Současně připustili, že potraviny zabalené ve starých kartonech na trhu ještě stále jsou. Bát se jich prý ale nemáme!
Opravdu...?


Obal

✔ má tzv. sendvičovou strukturu, tvoří ho několik vrstev. Obal pro čerstvé potraviny tvoří ze čtyř pětin karton, zbytek je polyetylen, který má zaručovat nepropustnost. Obal na trvanlivé potraviny navíc tvoří hliník, který chrání obsah před světlem.
✔ prakticky všechny nápojové kartony u nás končí na skládkách.
✔ při spalování se z nich mohou uvolňovat nebezpečné škodliviny.
✔ jen firma Tetra Pak v roce 2003 vyrobila přes 100 miliard obalů, do kterých zabalila 58 miliard litrů potravin. Obaly vyvezla do více než 165 zemí.


Autor: Hana ŠMÍDOVÁ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.