Veronika Žilková: Život handicapovaných? Peklo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Veronika Žilková: Život handicapovaných? Peklo!

Handicapovaní mají problém si dojít i na toaletu. Většina z toalet je bariérová. Žilková zase nemůže přebalit dceru Kordulu, chybějí přebalovací místa.
Handicapovaní mají problém si dojít i na toaletu. Většina z toalet je bariérová. Žilková zase nemůže přebalit dceru Kordulu, chybějí přebalovací místa.

KLADNO – Herečka Veronika Žilková (44) v sobotu uspořádala společně s deníkem Aha!, kladenským primátorem Danem Jiránek a Pavlem Hříbkem z Úřadu vlády ČR akci s názvem »Bezstarostná ?!? cesta Kladnem«.

Herečka Veronika Žilková (44) v sobotu uspořádala společně s deníkem Aha!, kladenským primátorem Danem Jiránek a Pavlem Hříbkem z Úřadu vlády ČR akci s názvem »Bezstarostná ?!? cesta Kladnem«. „Smyslem akce je pomoci odstranit bariéry, které v běžném životě trápí handicapované lidi,“ vysvětluje Veronika Žilková.

O jaké bariéry jde hlavně?
„O ty, které znemožňují lidem s handicapem vést normální život. Nemohou si dojít na WC, protože většina z toalet není bezbariérová. Obtížně cestují, protože se nemohou dostat do dopravních prostředků. Maminky s kočárky se téměř nikam nedostanou a ani nemohou děti přebalit, protože chybějí přebalovací místa. Těch bariér, které handicapovaným komplikují život, jsou stovky.“

Na jejich odstranění nejsou peníze?
„Vláda v rámci Programu mobility peníze vyčlenila. Ale mnoho starostů o této možnosti neví a finance nečerpá. Je to nedostatkem zájmu, priority jsou někde jinde. Bariéry přitom trápí třetinu obyvatel.“

Vy jako maminka s malým miminem vlastně svým způsobem také patříte mezi handicapované. S jakými problémy se potýkáte?
„Několikrát se mi stalo, že jsem v autobuse musela přejet zastávku, protože nebyl nikdo, kdo by mi pomohl s kočárkem ven. Mám problém se dostat na zdravotní středisko k lékaři... Těch potíží je obrovské množství. Jezdila jsem s kočárkem před jednadvaceti lety a dnes je to úplně stejné. Hrozné.“


Autor: (leni)
Foto Aha!: Marek PÁTEK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.