Bádání vědců: Závislost psů na televizi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bádání vědců: Závislost psů na televizi!

Kouká takhle s vámi? Chyba!
Kouká takhle s vámi? Chyba! (Foto pro Aha! – Martin Valeš, Dog TV)

Je váš pes televizní povaleč? Štěká na obrazovku a zajímají ho pořady o zvířatech? Do velké míry je to dáno jeho rasou. Je však dobrý nápad pouštět psům televizi, aby se zabavili, když jsou páníčci pryč?

Mnozí pejskaři to znají. Pustí dokument o přírodě a jejich čtyřnohý miláček se nemůže odtrhnout. Někteří tak pouštějí televizi přes den, když ho nechávají doma samotného. Ať se zabaví.

Zájem psů o »bednu« je do velké míry dán rasou, respektive účelem, k jakému bylo plemeno vyšlechtěno. Baví hlavně ty, kteří více spoléhají na zrak, což jsou třeba teriéři, chrti, vlkodavové nebo barzojové. Pohyb na obrazovce v nich umí probudit lovecký instinkt, někdy třeba štěkají nebo vystartují a pronásledují »kořist« i za televizi. Někteří se nepoučí ani po letech. „Je-li lovecký instinkt u psa dominantní, jeho chování se učením příliš nezmění,“ konstatuje Bjarne Braastad z Norské univerzity věd o životě.
Naopak třeba bíglové, baseti, jezevčíci či polští ohaři byli vyšlechtěni ke stopování a dobrý zrak mít nemuseli. Ti budou spíše televizi ignorovat. „Většina psů se orientuje hlavně čichem,“ vysvětluje Malcolm Welshman, někdejší veterinář Londýnské zoo, v Daily Mailu. „Co vidí na obrazovce, proto mnohé nebude zajímat moc dlouho.“ Očekávají totiž, že totéž i ucítí – a když se to neděje, přestanou obrazu věřit.

Vědátoři z Univerzity středního Lancashire nicméně vybádali, že psy zkrátka televize až tak nezajímá. „Je to zábava daleko slabší než toulání se, jídlo, pití, spaní a hračky.“ Ti, kteří se zdají být na televizi závislí, to zkrátka odkoukali od páníčků...

Zážitek? Kdepak... Mají zcela jiné oči!
Pozor, televize není pro psy vůbec stavěná! Zaprvé, vidí jen odstíny žluté a modré. Ale to platí pro celý svět, ne jen televizi.

Důležitější je, že psí zrak je výrazně rychlejší. Televize tradičně zobrazovala 25 či 30 snímků za vteřinu; pes by ale potřeboval 70, takže viděl něco jako hodně zrychlenou prezentaci, včetně tmavých pauz mezi obrazy. Nekonečné blikání... Nové přístroje s vysokým rozlišením už mívají frekvenci 50 Hz či vyšší, což už i psům nabízí lepší zážitek.

A pes nevidí zdaleka tak ostře jako člověk. Na tabulce s písmeny, kterou má na zdi každý očař, by zvládal jen třetí řádek odshora, zatímco zdravý člověk vidí i osmý. Co vy vidíte ostře z 20 metrů, zvládá pes ze šesti.

Nepřirozená pro psy je i běžná výška kamer, jež snímají svět z lidského pohledu. Tak nahoru psi koukají leda na páníčka...

Znáte Dog TV?
Pro psy už existuje řada speciálně natočených pořadů na YouTube a dokonce celá televizní stanice. DOG TV pouští kratší (3 – 6 minut) klipy, které mají různý účel: psy stimulovat či naopak uklidnit nebo nabízet podněty, o které v zavřeném bytě přicházejí. Chlupáči tak třeba sledují honbu za mičudou, jízdu autem nebo třeba pošťáka. Všechno je to ale velká věda, programy se zakládají na řadě vědeckých studií.


Naši psi? Maniaci!
„Mám dvě border kolie televizí posedlé. Když ji chce některá sledovat, posadí se před ní a vrhá na mě nevraživé pohled, dokud ji nezapnu. Sledují všechno, ale zvláště mají rády pořady o přírodě a policii.“ Elisbetta

„Můj kokršpaněl miluje pořad o veterináři, ale rozruší ho, když zvířata skučí bolestí, to se schovává za mnou.“ Cammie

„Můj pestík kouká na celé fotbalové zápasy. Ale z nějakého důvodu nesnáší brankáře.“ Old Uncle Eric

„Naše border kolie byla televizní závislák. K jeho oblíbeným filmům patřilo Prasátko Babe, Myšák Stuart Little a Doktor Bolíto.“ Ireneg1961

„Moje Jack Russellka rozpozná hudbu z různých reklam, a když slyší své oblíbené, přiběhne i z jiného pokoje.“ Melonball

Pozn.: Z diskuze pod článkem na Daily Mail

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.