Vražedkyně se přejmenovala: Ze Stodolové je teď Zeislová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vražedkyně se přejmenovala: Ze Stodolové je teď Zeislová

Dana Stodolová se nyní jmenuje Zeislová.
Dana Stodolová se nyní jmenuje Zeislová. (: ČTK)

OPAVA – Vražedkyně Dana Stodolová (36), která si v opavské věznici odpykává doživotní trest za vraždy osmi starých lidí, už není Stodolová. Za minulostí udělala tlustou čáru a podle informací Aha! si změnila příjmení. Nyní je pro okolí i úřady Danou Zeislovou.

Vražedkyně Dana Stodolová (36), která si v opavské věznici odpykává doživotní trest za vraždy osmi starých lidí, už není Stodolová. Za minulostí udělala tlustou čáru a podle informací Aha! si změnila příjmení. Nyní je pro okolí i úřady Danou Zeislovou.

„Změnit jméno není problém ani ve výkonu trestu. Odsouzeným při jednání s úřady a vyřizování formalit pomáhají sociální pracovnice. Je věcí odsouzené, zda o tom bude chtít hovořit,“ řekla mluvčí věznice Dagmar Slaná.

Změnou příjmení vražedkyně nejspíše definitivně ze života vymazala exmanžela a spolupachatele Jaroslava (40), se kterým se loni na podzim po dvouletém pobytu za mřížemi na dálku rozvedla. Za celou dobu se oba partneři ve výkonu trestu nesetkali, třebaže možnost měli. Podle psychologů může mít změna příjmení hned několik důvodů. „Může to být pokus odstřihnout se novým jménem od minulosti. Říká tím: Už nechci být Stodolová, jsem Zeislová. Za pět deset let jí samotné přijde málo pravděpodobné, že se v její historii něco zlého stalo. Nejspíše také věří, že se jednou dostane na svobodu, a doufá, že jí nové jméno zvýší její šanci,“ míní policejní psycholog.

U vězňů, kteří tráví za mřížemi dlouhou dobu, je také úřední jednání určitým zpestřením stereotypu a šancí na navázání nových kontaktů. „Změna příjmení je i dotek se svobodou. Je to jedna z mála věcí, o nichž si může sama neomezeně rozhodnout,“ dodal psycholog. Vražedkyně Stodolová není jediným vězněm, který si změnil za mřížemi jméno. „Jsou to jednotlivci, je to tak do deseti lidí ročně. Častějším důvodem jsou sňatky než rozvody či jiné příčiny,“ řekla Aha! mluvčí Vězeňské služby ČR Jitka Čmuhařová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.