Metro na Prosek? Už za rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Metro na Prosek? Už za rok!

Stanice metra Prosek dnes...
Stanice metra Prosek dnes...

PRAHA – Žádná nadzemní monstrózní stavba! Stanici metra Prosek, která bude zprovozněna v červnu 2008, bude ukryta pouze pod skleněnými přístřešky, které jsou třeba na zastávkách autobusů. Tím bude tato zastávka asi nejprosvětlenější ze všech.


Stanice za 1,8 miliardy!

V těchto dnech byla dokončena hrubá stavba a rozvody energií. „Příští měsíc se stanice začne zdobit architektonickými prvky. Bude se pracovat na opláštění, začne se s montováním podhledů, skleněných výplní a dlažbou,“ popsal průběh dalších prací vedoucí projektu Jiří Kučera. Použité matriály budou levnější. Obklady budou ze smaltovaných plechů, podhledy z hliníků a nosné sloupy budou pouze natřeny. „Oproti stavbám metra v minulosti se docela šetří,“ dodal Kučera. Stanice, která roste u křižovatky silnic Vysočanská a Prosecká, bude laděna do modré barvy. Kliknutím zvětšeteBudou z ní čtyři výstupy, dva směrem k obchodnímu domu Billa, jeden do ulice Prosecká a jeden do Vysočanské. Ve všech budou eskalátory. Ve vestibulu stanice bude také nákupní galerie, pro kterou je vyčleněno 80 metrů z celkové délky stanice. Stanice Prosek se začala stavět v září v roce 2004. Je součástí trasy metra IV C2, která vede z Ládví do Letňan a je dlouhá 4,6 kilometrů.

Stanice Prosek v číslech

● Náklady – 1,6 až 1,8 miliardy korun
● Délka – 200 metrů
● Šířka – 27 metrů
● Nákupní část – 80 metrů délky
● Na konstrukci použito 23 000 metrů krychlových betonu


Autor: JITKA EISENHAMMEROVÁ
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.