7 tipů, jak vyzrát na smlouvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

7 tipů, jak vyzrát na smlouvy!

Kontrolujte podmínky!
Kontrolujte podmínky! (Foto: scom)

Chcete změnit dodavatele, ale až při rušení staré smlouvy jste zjistili, že musíte ještě pár měsíců počkat? Platíte si pojistku, ale kvůli nízké pojistné částce jste dostali jen pár korun? Může za to neznalost vašich smluv!

O podmínkách a platnosti svých smluv nemá ponětí většina lidí. Přitom nějakou tu smlouvu, ať už na pojištění, finanční služby či telekomunikační a energetické služby, má téměř každý dospělý Čech.

„Lidé se nezabývají smlouvami, které mají třeba už několik let uzavřeny, a navíc se neorientují ve smluvních podmínkách,“ vysvětluje Pavel Jechort ze Suri.cz. Deník Aha! vám prozradí, nač si dát pozor a jak se nenechat zbytečně připravit o peníze.

1. Pamatujte si datum
U každé smlouvy si dobře zapamatujte datum, kdy jste ji podepsali. Tzv. výročí smlouvy totiž určuje období, kdy je možné smlouvu bez jakýchkoliv sankcí vypovědět. V jiném období už změna stojí zbytečné peníze.

2. Zajímejte se o platnost
Kromě data podpisu smlouvy je důležité i datum, kdy smlouva vstupuje v platnost. Většinou mají roční platnost, pokud to před výročím neurčíte jinak, budou automaticky prodlouženy. Jen málo jich je na dobu určitou, protože byste tak automaticky mohli přijít o dodávky, na kterých jste závislí (např. elektřina, voda, ale i povinné ručení).

3. Ptejte se na možnost výpovědi
Zjistěte si, jak můžete smlouvu vypovědět, pokud byste chtěli přejít k jinému dodavateli. Pokud to závisí na tzv. výročí smlouvy, nastavte si upomínku v mobilu nebo v počítači, abyste termín »neprošvihli«. Tím by se vám totiž mohla smlouva automaticky prodloužit (prolongovat).

4. Důkladně prozkoumejte podmínky
Zjistěte si, zač opravdu platíte a jak se podmínky mění v čase. „Například u havarijního pojištění je častá praxe, kdy klient platí v průběhu let stále stejně za vůz, který objektivně ztrácí na hodnotě. Vystavuje se tak riziku, že v případě nehody dostane zaplaceno jen tolik, kolik je hodnota jeho vozu dnes,“ vysvětluje Jechort.

5. Smlouvy pravidelně kontrolujte
Čas od času vytáhněte ze šuplíku své pojistné smlouvy a zkontrolujte je. Může se stát, že sice už roky platíte nízké pojistné, ale v případě pojistné události dostanete jen almužnu, protože jste smlouvu neaktualizovali. Pokud jste například před 20 lety pojistili chalupu, která vám letos vyhoří, cílová částka při pojistné události nejspíš odpovídá ceně chalupy v tehdejší době.

6. Zkuste uhádat slevu
Vyznat se na trhu dodavatelů pojištění, energií a telekomunikací není snadné, ale vyplatí se to. Rozdíly v cenách mohou jít do desítek tisíc. „Pokud znáte podmínky i u jiných poskytovatelů, nejen že můžete srovnávat, ale poslouží vám to i jako pádný argument pro vašeho stávajícího dodavatele služby,“ radí Jechort.

7. Srovnávejte srovnatelné
Pokud chcete změnit svou stávající smlouvu, uvědomte si, že levnější automaticky neznamená lepší. Srovnávejte v poměru cena/výkon. Jen tak nekoupíte zajíce v pytli

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.