Zkoumali pohyby hladiny, našli 40 vzácných vraků: Flotila duchů u břehů Bulharska! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zkoumali pohyby hladiny, našli 40 vzácných vraků: Flotila duchů u břehů Bulharska!

Miniponorka Surveyor ROV během expedice v Černém moři vytvořila tři rekordy: dostala se do hloubky 1 800 metrů, dosáhla rychlosti 12 km/hod. a pokryla oblast 1250 kilometrů.
Miniponorka Surveyor ROV během expedice v Černém moři vytvořila tři rekordy: dostala se do hloubky 1 800 metrů, dosáhla rychlosti 12 km/hod. a pokryla oblast 1250 kilometrů. (Foto Rodrigo Pacheco-Ruiz )

Vraky 40 lodí z dob osmanské a byzantské říše zcela náhodou objevila na dně Černého moře mezinárodní skupina výzkumníků. Expedice totiž byla původně zaměřena na průzkum kolísání hladiny a dopad tohoto jevu na osídlení jeho břehů po poslední době ledové.

Projekt průzkumu kolísání hladiny zorganizovala u bulharských břehů univerzita v britském Southamptonu. Velmi zachovalé a dosud nikdy neviděné zbytky lodí byly nalezeny v hloubkách až 1800 metrů. Nález experti označují za významný příspěvek ke studiu starověkého a středověkého osídlení břehů Černého moře. Vraky mohou pocházet z období před rokem 1453, kdy otomanští Turci dobyli Konstantinopol, změnili název města na Istanbul a kompletně uzavřeli Černé moře pro zahraniční obchod.

Potopeny v bitvě?
Vraky byly objeveny s pomocí dvou miniponorek Surveyor ROV a moderní technologie trojrozměrného zobrazování, aniž bylo narušeno mořské dno. Podle šéfa průzkumné expedice Johna Adamse se zbytky lodí dobře zachovaly, protože pohřebiště lodí leží v »mrtvé« zóně Černého moře, kam neproniká světlo a kde je nízká hladina kyslíku. Vědci nyní budou zkoumat samotné vraky. Zajímá je hlavně otázka, jestli podvodní pohřebiště lodí vzniklo během například zatopení bývalého přístaviště, nebo jako následek velké námořní bitvy.

Tři rekordy
Miniponorka Surveyor ROV během expedice v Černém moři vytvořila tři rekordy: dostala se do hloubky 1 800 metrů, dosáhla rychlosti 12 km/hod. a pokryla oblast 1250 kilometrů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.