Vládci podzimní oblohy: Jak postavit draka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vládci podzimní oblohy: Jak postavit draka?

Tak ať nám letos fouká ze strnišť...
Tak ať nám letos fouká ze strnišť... (Foto scom, ara)

Draci a podzim patří k sobě, a děti je navíc milují. A když se zrovna spustí déšť, můžete si draka doma vyrobit. V obchodech je široká nabídka draků různých tvarů, barev a velikostí, ale létavec postavený doma má zkrátka větší kouzlo.

První zmínky o pouštění draků se objevují v Číně před 3000 let. Vypuštěný nad pole měl zajistit dobrou úrodu a zahnat škůdce. Japonci, stejně jako Číňané, vnímají draka jako spojení člověka s nebesy a tedy s bohy, nebo také jako oběť bohům. Na Bali zase používají draky jako rafinované strašáky milionových hejen vrabců.

Do západních zemí přišli draci mnohem později a jejich podoba i role tady je jiná.  Kosočtvereční, kosodélní a šípovití draci se v Evropě stavěli pro zábavu od 15. do 18. stol. V 18. stol. vypustil známý americký vědec Benjamin Franklin draka do bouřky, a podal tak první svědectví o blesku jako výboji statické elektřiny mezi mraky a zemí. Stejně tak Rus M. V. Lomonosov vynesl na dracích do výše meteorologické zapisovací přístroje.

Na kostru použijeme dřevěné laťky bez kazu a potah zhotovíme buď z papíru (raději silnějšího, třeba balicího), nebo z mikroténové fólie, v nouzi je možné použít i obyčejný igelit. Potah by měl být volný, aby mohl ve větru vytvořit kapsy, které budou mít vliv na stabilitu při letu. Ocas je nutný jen při silném větru. Pokud ho chcete postavit většího, můžete, ale vždy je nutné zachovat poměr uvedených rozměrů.

Jak ho pouštět
Tento drak po vypuštění stoupá kolmo vzhůru a létá téměř nad hlavou. Při příznivém větru ho lze pustit i bez pomocníka: spodní částí ho lehce zapíchneme do země, odmotáme kus pouštěcí šňůry a zatáhneme. Drak se uvolní, postaví proti větru a začne stoupat.

Tipy do větru
*používejte rukavice, aby vám provázek nespálil ruce
*nepoužívejte drátky, při bouřce je to velmi nebezpečné
*pokud se komíhá, zkraťte ocas, který ho stahuje k zemi
*kvůli výšce pravidelně natahujte a povolujte šňůru
Návod, jak si postavit draka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.