S Nikolajem (†27) se loučilo 300 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

S Nikolajem (†27) se loučilo 300 lidí!

Čestná stráž naložila po obřadu ostatky vojáka k převozu do rodinné hrobky.
Čestná stráž naložila po obřadu ostatky vojáka k převozu do rodinné hrobky. (Aha! – Josef Mašek)

PRAHA – Téměř tři stovky lidí se včera přišly do pražského chrámu sv. Cyrila a Metoděje rozloučit s vojákem Nikolajem Martynovem (†27), který 3. května zahynul při sesuvu kamení v Afghánistánu. Při smutečním obřadu nechyběly desítky kamarádů zesnulého vojáka ani ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Na pohřbu zkolaboval voják

Už od rána bylo okolí kostela v pražské Resslově ulici pod dohledem vojenských policistů a ochranky. Rodina si totiž nepřála na obřadu účast nezvaných hostů. Do chrámu, který se proměnil ve smuteční síň, se tak dostali pouze nejbližší příbuzní zesnulého, několik známých a také zhruba sto padesát vojáků – kamarádů Nikolaje, kteří přijeli ze všech koutů republiky několika vypravenými autobusy. Někteří z nich zároveň drželi čestnou stráž.

Rodina i přítelkyně Pavla, kterou si měl Nikolaj za několik měsíců brát, nesla ztrátu nejbližšího statečně. „Smrt je jednou z věcí, se kterou musíme počítat. Já budu pokračovat v dalších misích, neskončím. Nikolaj by si to určitě nepřál,“ řekl Aha! bratr zesnulého vojáka Alexandr. I on má za sebou několik nebezpečných zahraničních misí v Afghánistánu a Kosovu a právě s ním byl Nikolaj nerozlučná dvojka. „Měl našetřeno na domek, s Pavlou plánovali dítě. Tohle měla být jeho poslední akce,“ řekl zdrcený kamarád. Podporu rodině vyjádřila kromě vojenských špiček také ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Během posledního rozloučení, které trvalo necelou hodinu, ale jeden z vojáků neunesl ztrátu kamaráda a v kostele zkolaboval. Po ošetření přivolanými záchranáři se však mohl vrátit alespoň na závěr obřadu.

Při něm šest vojáků vyneslo rakev s ostatky zesnulého z kostela. Policie zastavila dopravu v rušné Resslově ulici, aby mohl pohřební vůz přijet až ke vchodu. Jednotka pak rakev naložila i s fotografií Nikolaje, smutečními věnci a řadou vyznamenání a ostatky byly převezeny do Štěnovic na Plzeňsku, kde nejbližší rakev uložili do rodinné hrobky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.