Unikát na Vltavě: Policie má vznášedlo! Za 10 minut proletí Prahou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikát na Vltavě: Policie má vznášedlo! Za 10 minut proletí Prahou!

Využití najde také při povodních, neboť jako jediný druh dopravního prostředku může na vodu, když to mají klasické lodě zakázané.
Využití najde také při povodních, neboť jako jediný druh dopravního prostředku může na vodu, když to mají klasické lodě zakázané. (pro Aha: Martin Přibyl, ČTK)

PRAHA – Zvládá »jízdu« po ledu, souši a hlavně vodě. Téměř dva miliony korun utratil pražský magistrát za vznášedlo jako vystřižené z akčních filmů.

Zvládá »jízdu« po ledu, souši a hlavně vodě. Téměř dva miliony korun utratil pražský magistrát za vznášedlo jako vystřižené z akčních filmů. Sloužit bude především poříčnímu útvaru městské policie, ale jednotlivé bezpečnostní a záchranné složky si jej budou půjčovat.

Praha je v současnosti jediným městem v Česku, které má vznášedlo k dispozici. Magistrát by si ale do budoucna přál strojů víc. Podle něj je v zahraničí běžné, že bezpečnostní a záchranné složky mají vznášedel několik.

Stroj bude sloužit především při krizových událostech. Zvládá totiž jak jízdu na ledu a vodě, tak i na souši. Právě tato manévrovací schopnost je prý k nezaplacení. „Když se s někým propadne led, můžeme k němu ihned vyrazit a doba zásahu se rapidně sníží,“ řekl Aha! ředitel městské policie Vladimír Kotrouš. „Dokonce i z jednoho konce Prahy na druhý to zabere zhruba deset minut. V současnosti to normální lodí trvá déle než hodinu,“ doplnil.

Dnes začíná výcvik čtyř nových pilotů vznášedla. Trénink přitom bude trvat zhruba 14 dní. Piloti získají speciální řidičské oprávnění, které je podobné kapitánským zkouškám opravňujícím k řízení lodi.

  • Technika stroje umožňuje, aby byl zavěšen na vrtulník nebo připojen k policejnímu vozidlu a poslán na místo potřeby.
  • Provoz vznášedla vyjde na 400 korun za hodinu provozu.
  • Na vodě unese zátěž 410 kilogramů (6 osob, nosítka) a samo váží kolem 350 kilogramů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.