Turci vydírají Evropskou unii: Pustíme k vám uprchlíky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Turci vydírají Evropskou unii: Pustíme k vám uprchlíky!

Bude Česko potřebovat bránit hranice?
Bude Česko potřebovat bránit hranice? (Foto Reuters, EPA, ara)

Jestli do října nebudeme moci my Turci do Evropy bez víz, pustíme k vám uprchlíky! Tak zní výhružka Unii z Ankary. A Turecko dobře ví, čím vydírá  – v táborech na jeho území se tísní přes dva miliony běženců. Jejich vlna by mohla zasáhnout i Česko! „Turci tahají za delší konec provazu,“ připouštějí odborníci, které oslovilo Aha!.

Desetitisíce uprchlíků na našich hranicích? Vyloučeno to není. V rozhovoru pro německý Frankfurter Allgemeine Zeitung turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu pohrozil, že pokud nejpozději od října nebudou Turci cestovat do EU bez víz, jeho země nebude dále uznávat dohodu o uprchlících.

Vlna na klíč
Ta umožňuje vracet všechny migranty, kteří se z Turecka do Evropy přes moře dostanou. „Turci si uvědomují, že mají migrační vlnu na klíč a mohou kdykoliv rozhodnout, jestli se proud obnoví, v jaké razanci a s jakými lidmi,“ varuje politolog Jan Kubáček.

Bojují za voliče?
Jenže přesně stejnou rétoriku použila už v květnu také turecká hlava státu Recep Tayyip Erdogan. Plácnutí do vody? „Ukazuje to, že pro turecké politiky je to zjevně velmi důležitá karta, že mohou svým voličům ukázat, že se perou za jejich zájmy,“ dodává Břetislav Tureček z Centra pro studium Blízkého východu.

Přeletí hranice?
Že jde o psychologickou hru, o tom je přesvědčen také bývalý velvyslanec v Turecku Tomáš Laně. Ten si ostatně ani neumí představit, jak by pouštění migračních kohoutků vypadalo. „Posadili by je do letadla? Pozemská hranice je uzavřená, existuje jen námořní hranice mezi Tureckem a Řeckem. Takže Turecko by muselo posílat pašeráky, a pakliže by se obnovila pašerácká cesta, tak by podporovalo nelegální migraci, a to nevím, jestli by si formálně dovolilo,“ míní Laně.

Dohoda není bazar
Jasný vzkaz Turkům vyslali Rakušané a také německá vládní Křesťansko-sociální unie. „V otázce naplnění 72 podmínek pro zrušení víz nejsme na tureckém bazaru,“ řekl generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pro Turecko je v současné situaci zcela vyloučen,“ dodal. Stejný postoj zaujalo i Rakousko

Pomůžou ploty?
Případnému přílivu migrantů by se Česko mohlo bránit plotem, jaký postavili Maďaři. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl prezident Miloš Zeman. „V našem případě by se mohlo jednat spíše o mobilní bariéry na strategických místech, spojené s vyšší přítomností policistů, celníků a vojáků,“ domnívá se politolog Jan Kubáček.



Přečtěte si
-bello-
3. 8. 2016 • 11:03

Erdo, pusť to přes Maďary

-bello-
2. 8. 2016 • 08:06

Vzhledem k budoucímu novému zákonu o podpoře terorismu se toho moc říct nedá..Jen asi to, že Merklovou a její podporovatele komisaře v EU bych hnala před novodobý Norimberský proces, protože zadělala na vyhubení bílé evropské rasy, (pro redakci AHA : to není rasismus, ale jak nazvat jinak native Evropany ?! ). Francii bych oplotila EU léta a léta ví, že je to IS kotel , ne normální země a zrušila bych Schengen. Zrušený Schengen by měl v novodobé historii Evropy asi takový dopad jako bude mít Brexit na GB .Výhledově pro nás bezpečnostně, tedy životně i ekonomicky jedině zisk. Západ si zadělal, ať si uklidí.To mohl dělat min. posledních 40 let, najednou francouzští blbci ruší mešity, poté co je 40 let nechali stavět! Chci vidět ten masakr ! Pak zase bude chtít sympatie pro Charlie Hobde, pro Paříž atd . Ujasnila bych spolu se Slováky a Maďary vymezení pravidel s Poláky ve VS 4, protože Poláci jsou prodejný děv.ky a za peníz kejvli nejen kdysi i Gondolíně Reisové na kriminály , nyní Merklové na kvóty a čekat se od nich nic kloudnýho nedá! V nejhorším ( nejlepším?) scénáři bych oplotila VS 4, protože migranti jsou ekonomičtí běženci, Západ jejich země (kolonie) využíval a nyní po 40 let dekolonizací je má doma, jsou jejich a je jeho vina, že se z nich stali ozbrojené síly místo etablovaných občanů.Nás EU tak moc zase neplatí .Když jsme vstupovali v r. 2004 nebylo řečeno, že podmínkou bude v budoucnu podpora soc. živlům z třetího světa a jejich kvótování . Francii bych snížila dotace z EU, aby konečně Francouzi začali makat na svoje " levné pracovní síly " , které jim na práci ser. ou jak Bílý tesák .S ústavou EU a Listinou lidských práv ať na mě Západ nechodí, obrana každého státu je tam zakotvená i s možnost neuposlechnout

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.