Kontroverzní výstava: Mrtvoly pobuřují lékaře. Návštěvníci jsou nadšeni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kontroverzní výstava: Mrtvoly pobuřují lékaře. Návštěvníci jsou nadšeni!

Výstava lidských těl pobuřuje i láká.
Výstava lidských těl pobuřuje i láká.

PRAHA – Rozporuplné pocity a vášně budí výstava preparovaných mrtvých těl v pražské Lucerně. Přestože je část lidí exhibiční výstavou nadšena, jiným se nelíbí a požadují její uzavření.


Odpůrci o sobě dávají hlasitě vědět a první výjezd za sebou má už i policie.

Výstavu odsoudila i Česká anatomická společnost. „Těla jsou upravena a polohována tak, aby vzbudila dojem aktivity živých jedinců a vyvolala senzaci a zájem. Prezentovat těla zemřelých v takových postojích považujeme za nevhodné, neetické a pobuřující,“ píše se v kolektivním prohlášení předních českých anatomů.

Negativní postoj k světově proslulé výstavě má i katolická církev. „Zacházet s mrtvými jako s výstavními exponáty je skutečným barbarstvím,“ nechal se slyšet katolický kněz Tomáš Halík. Za barbarství považuje expozici i místopředseda zdravotnického výboru sněmovny Boris Šťastný (ODS), který požaduje její okamžité zrušení.

Reakce však nejsou jen negativní, návštěvníci jsou nadšeni. „Nikdy jsem nic takového neviděla, je to jedinečná příležitost nakouknout dovnitř člověka,“ prohlásila po zhlédnutí výstavy Adéla Krčmářová, která se na ojedinělé exponáty přijela podívat z Přerova. Policie už dokonce musela na výstavu vyjet, protože dostala od jednoho pobouřeného občana oznámení o přestupku proti zákonu o pohřebnictví. Na výstavu zamíří i hygienik.


Autor: (nek)
Foto Aha! – Martin Přibyl

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.