Studenti táhli Prahou: Protestovali proti maturitám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Studenti táhli Prahou: Protestovali proti maturitám!

Státní maturity? Nechceme.
Státní maturity? Nechceme. (Aha! – Martin Přibyl, Alexandr Malachovský, ČTK)

PRAHA – Demonstrace jako v listopadu 1989! Tak hodnotili včerejší studentský pochod Prahou zaskočení cizinci. „To není revoluce?“ divila se třeba americká turistka, když zjistila, že studenti protestují proti zavedení jednotných státních maturit.

Studentská demonstrace začala včera kolem desáté hodiny ráno na Václavském náměstí. Ačkoliv organizátoři očekávali účast zhruba tisícovky studentů, do hlavního města se jich nakonec sjelo desetkrát tolik. „Nelíbí se mi, že mám dělat státní maturitu. Třeba z angličtiny bych okamžitě prolítla, protože jsme se ji dosud příliš neučili,“ řekla Aha! Alena (16) z liberecké obchodní akademie. Přijeli i studenti z Kutné Hory nebo třeba Turnova.

Studentům se nelíbí, že by stejnou maturitní zkoušku měli skládat učni i gymnazisté, a že při nástupu do škol o státních maturitách nevěděli. Považují to za diskriminaci. V průvodu proto vlály transparenty s hesly jako »Stop státní maturitě« nebo »Nechceme být stejní«.

Někteří studenti si ale nejspíše spletli účel demonstrace. Z asi desetitisícového davu se oddělily menší skupiny, z nichž některé vykřikovaly třeba protiamerická hesla. Jiní studenti se domlouvali, kdy půjdou na pivo. Lahve od piva, krabicové víno a marihuana ostatně v davu kolovaly už od rána. „Kluci marihuanu balili před policajtama, jsou hustý,“ rozplývala se jedna studentka před kamarádkou. Na demonstraci dorazila se zpožděním a s válečnou kořistí čítající tři dopravní cedule.

Kolem poledne pak studenti přišli před budovu ministerstva školství. Zde chvíli postávali, pak vnikli do objektu. „Máme hole v ruce!“ skandovali a dovolávali se ministryně školství Dany Kuchtové.

Kuchtová se ke studentům snažila promluvit, ale rozvášněný dav začal pískat a házet po ní svačiny. Ministryně to vzala s humorem, a do jedné se dokonce zakousla. Schovat se ale musela ve chvíli, kdy po ní studenti začali metat i vajíčka. Jedno ji dokonce trefilo. Ministerstvo rozvášněným studentům připravilo rychlé občerstvení v podobě limonády a balené vody. Poté se demonstrace pokojně rozešla.

V době začátku akce přitom vláda oznámila, že parlamentu navrhne, aby státní maturity začaly později. Tedy ne v roce 2008, jak ukládá školský zákon, ale nejdříve v roce 2010. „Nechceme odklad, chceme úplné zrušení,“ tvrdí organizátoři protestu s tím, že pokud nedojde k nápravě, vyjdou znovu do ulic.

Proč nechcete státní maturity?

Václav Kočán (17)
„Státní maturita se mi nelíbí především kvůli tomu, že lidi z učňáku by měli mít stejné podmínky jako lidi na gymplu.“

Petr Holý (17)
„Angličtina je dost těžká a my jsme se ji moc neučili, proto bych státními maturitami asi neprošel.“

Martin Šerád (17)
„Mám problémy s normální maturitou, natož abych dělal tu státní. Proto ji odmítám.“

Co je státní maturita?
Jde o jednotnou maturitní zkoušku, při které by měli všichni studenti maturitních oborů dělat totožný test z českého jazyka a z angličtiny. Týkalo by se to všech typů škol, stejný rozsah látky by tedy měli znát například gymnazisté i učni.

Co na demonstraci zaznělo?

  • Máme hole v ruce.
  • Fuck off USA.
  • Pojďme do hospody.
  • Bolí mě nohy.
  • Myslíš, že jsme vidět?
  • Zavolejte Buzkovou!
  • Dej mi špeka (cigareta marihuany – pozn. red.).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.