7 tipů jak zatočit s mšicemi bez chemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

7 tipů jak zatočit s mšicemi bez chemie!

Mšice dokážou na zahradě napáchat obrovské škody.
Mšice dokážou na zahradě napáchat obrovské škody. (Foto Ondřej Požár)

Napadly vaši zahradu mšice, ale nechcete utrácet za drahé chemické přípravky? Podívejte se na našich sedm rad, jak zatočit s otravným hmyzem levně a efektivně!

Mýdlový postřik

Nemusíte nic kupovat. Stačí použít tekuté mýdlo nebo saponát. Ve 2,5 litrech vody rozpusťte 1 až 2 polévkové lžíce saponátu. Roztok nalijte do rozstřikovače a použijte na rostliny. Nastříkejte ho na vrchní i spodní stranu listů. Ideální je aplikovat ho večer po západu slunce, a to alespoň jeden týden. Bude-li pršet, postříkejte rostliny po dešti znova.

Extrémně účinné kopřivy

Posekejte asi půl kilogramu kopřiv. Ty zalijte pěti litry vody a vylouhujte. Druhý den zřeďte výluh v poměru 1:5. A můžete ho použít.

Zalijte je olejem!

Olej má tu výhodu, že ho můžete použít i na rostliny nebo bylinky, které hodláte sníst nebo použít na vaření. V litru vody rozpusťte decilitr řepkového oleje a použijte na rostliny. Postřik si můžete použít i z levandulového oleje. Zahubí mšice a navíc příjemně voní.

Kuřáci, použijte vajgly!

Pokud kouříte, můžete k výrobě postřiku zužitkovat i nedopalky z cigaret. Ukládejte vajgly do uzavíratelné nádoby nebo sáčku a nechte je v něm několik dnů. Pak je vyvařte ve vodě a nechte je několik hodin louhovat. Pak už stačí přecedit, nalít do postřikovače a použít!

Kupte si tabák

Nechcete-li si kouřením huntovat zdraví, sáhněte po tabáku. Ten stačí na výrobu postřiku vylouhovat. 150 gramů tabáku rozmíchejte ve třech litrech vody. Hodinu vařte a po vystydnutí sceďte přes jemné sítko nebo silonku. A pak už hurá na mšice!

Rebarbora zabije více škůdců najednou

Pěstitelé rebarbory můžou využít staré řapíky nebo listy, které jim zůstanou po sklizni. Kilo zbytků na hrubo nasekejte, zalijte pěti litry vody a svařte. Počkejte, až postřik vychladne. Kromě listů rostlin postříkejte i půdu okolo. Rebarbora je zkázou nejen pro mšice, ale také pro housenky a larvy škůdců.

Beruška jako přirozený nepřítel

Slunéčko sedmitečné je pro mšice skutečný zabiják. Jenom jeho larva sežere až tisíc mšic za měsíc. Dospělé berušky sní asi šedesát mšic denně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.