Mzdy se zvedly! Průměrná výplata v Česku je 26 480 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mzdy se zvedly! Průměrná výplata v Česku je 26 480 Kč!

Polepšily si i zdravotní sestry.
Polepšily si i zdravotní sestry. (Foto Aha! – Jindřich Starý )

Čeští dříči mají důvod jásat. Na svých výplatních páskách vidí v průměru o 4,4 % víc než vloni. Průměrná hrubá měsíční mzda se tak vyšplhala na 26 480 korun.

Tím ale dobré zprávy nekončí. Mzdy povyskočily nejrychleji za posledních šest let a podle statistiků bere vyšší mzdy stále více lidí. A navíc si toho za větší výplaty i víc koupíme. Ceny totiž rostou pomaleji, než se zvyšují mzdy. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Mzdy v krajích.
Nejen štědrost
Mzdy ale rostou nejen štědrostí zaměstnavatelů. „Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítl zhruba u pěti procent nízko placených zaměstnanců,“ uvedl ředitel odboru statistiky práce ČSÚ Dalibor Holý. Nejvíc si tak polepšili nejhůř placení pracanti. Minimální mzda se totiž začátkem roku zvýšila z 9200 Kč na 9900 Kč. Chudí dříči
Pracujete, ale stále máte málo peněz? Tak pokud za svou dřinu pobíráte méně než 15 000 korun hrubého měsíčně, patříte k tzv. pracující chudobě. Ale není se zač stydět. Do téhle kategorie totiž spadá každý pátý zaměstnanec v Česku!
„Mezi tuto takzvanou pracující chudobu patří dvě třetiny uklízeček nebo pouličních prodejců a více než polovina pracovníků ochranek nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovníků,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky a práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Muži berou víc
Mezi pracující chudobu se řadí každá čtvrtá žena, vydělává o 22 procent méně než muž! Zatímco na pozici šéfů si loni vydělalo více než 100 000 korun hrubého 1,8 % mužů, tak na stejnou částku dosáhlo jen půl procenta žen.  


Praha je výjimkou
Mzdy rostly napříč celou republikou. Jedinou výjimkou ale byla Praha. Podle statistika Dalibora Holého totiž v Praze rychle stoupá zaměstnanost, ale přibývá především lidí na nejhůř placených místech. Ti pak kazí průměr ostatním Pražanům.

2732974:gallery:true:true



Přečtěte si
6010
9. 6. 2016 • 07:33

Kde by se vzalo? Prosím udělejte konečně průměrnou mzdu z platů normálních lidí a nemotejte k tomu platy "nadlidí". Toto je silně zavádějící cifra, která vypadá i docela uspokojivě, když to čte někdo negramotný nebo odjinud než z česka.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.