Tomáš Baťa (92) dostal kolo - Vyrobil ho jeho otec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tomáš Baťa (92) dostal kolo - Vyrobil ho jeho otec!

Tomáš Baťa měl z kola velikou radost, projet se na něm ale nechtěl.
Tomáš Baťa měl z kola velikou radost, projet se na něm ale nechtěl.

ZLÍN – Obrovské překvapení čekalo při návštěvě Zlína podnikatele Tomáše Baťu (92). Dostal kolo, které v polovině třicátých let minulého století vyráběl jeho otec Tomáš ve svých závodech.


Jeden z mála dochovaných exemplářů »baťovského« kola našel a zrekonstruoval Radim Hlaváček (47), nadšenec pro historická vozidla. „Renovace mi zabrala řadu měsíců a stála několik tisíc korun. Jsem rád, že se povedla,“ svěřil se Hlaváček. Pro Baťu byl dárek velkým překvapením. „Jezdit na něm ale nebudu, abych s sebou neprásknul o zem,“ odmítl osobně vyzkoušet funkčnost kola světoznámý podnikatel. K nápadu vyrábět jízdní kola přivedla Tomáše Baťu staršího nutnost dopravit dělníky do továren. „Pocházeli nejen ze Zlína, ale i z okolí. Aby se dostali včas do práce, potřebovali kolo. Jenže byla drahá, tak je Baťa začal sám vyrábět levněji,“ prozradil Hlaváček s tím, že tato kola mají zvláštní konstrukci, a jejich rám tvoří místo jedné hned dvě trubky. Zaručuje to prý dokonalou pevnost a dlouhou životnost. Zatímco v době svého vzniku byla kola od Bati nejlevnější na trhu, dnes je jejich sběratelská cena nevyčíslitelná. „Do Kanady si ho ale neodvezu, zůstane tady ve Zlíně,“ rozhodl se Baťa.


Autor: (zd)
Foto pro Aha! – Zdeněk Dvořák

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.