Tipy, které vám usnadní práci: 7 triků na žehlení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Tipy, které vám usnadní práci: 7 triků na žehlení!

Co vám usnadní žehlení, které většina nesnáší?
Co vám usnadní žehlení, které většina nesnáší? (Profimedia.cz)

Žehlení nepatří právě mezi nejoblíbenější domácí práce. Ale tu horu prádla zdolat prostě musíte. Aha! vám poradí, jak si s ní rychle a snadno poradit. 

Dobře vypráno

Nejlépe se žehlí naprosto dokonale vyprané věci. Nevyprané skvrny na prádle mohou poškodit plochu žehličky.

Roztřídění

Stoh prádla před žehlením roztřiďte podle materiálu a žehlete nejprve na nejnižší teplotu věci z umělých materiálů (silon, příměsi s lycrou) až po plátěné a bavlněné věci, na které musíte použít vysokou teplotu. Výhodou je, že můžete začít pracovat hned a nemusíte čekat, až se žehlička pořádně rozpálí.

Vodní sprcha

Hodně pomačkané a přesušené prádlo musíte navlhčit, i když máte napařovací žehličku. Udělejte to po vzoru našich babiček. Prádlo navlhčete vodou, kterou si přelijte do láhve s rozstřikovací hlavicí a pak ho vložte na půl hodiny do plastového sáčku nebo igelitky. Pak vám půjde žehlení jako po másle.
Tip Aha!: Do vody kápněte aviváž. Nejenže bude prádlo voňavé, ale i žehlení půjde ještě líp.

Vyčkejte

Pokud používáte napařovací žehličku, nechte pak prádlo ještě asi hodinu viset volně v prostoru, nejlépe na ramínku. Než ho uklidíte do skříně, mělo by být dokonale suché. Vlhké by se opět pomačkalo, v horším případě by mohlo začít plesnivět.

Prádlo v mrazáku

Nemáte chuť v žehlení pokračovat? Nevadí. Poskládejte těch zbylých pár kousků a dejte je do mrazáku. Prádlo vám tak nepřeschne a zítra můžete pokračovat.

Mýdlo

Záhyby například na plisovaných věcech vydrží déle, pokud je po vyžehlení lehce přejedete hranou mýdla.

Pro šetrné hospodyňky

Pokud chcete ušetřit při žehlení pár korun, pod potah žehlicího prkna umístěte alobal, který odráží teplo zpět na prádlo. Nebo si na žehlicí prkno potah s alobalem kupte. Stojí kolem 300 Kč.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.