Šílený experiment: Norský fyzik vs. střelná zbraň | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Šílený experiment: Norský fyzik vs. střelná zbraň

Fyzik Wahl je opravdový blázen!
Fyzik Wahl je opravdový blázen! (Reprofoto YouTube)

Děti většinou fyzika nebaví, zaujmou je maximálně tak poutavé fyzikální experimenty. Jeden takový teď vyzkoušel Nor Andreas Wahl (32). Aby dokázal, o kolik větší je hustota vody než vzduchu, vlezl do bazénu a v něm na sebe vystřelil z pušky!

Šílený experiment provedl Wahl v rámci dětského vzdělávacího pořadu norské televizní stanice NRK. Aby zábavnou formou demonstroval fyzikální vlastnosti vody, neváhal si v bazénu stoupnout před hlaveň nabité pušky.

800x hustší

V ruce držel provázek, jehož druhý konec byl přivázaný ke spoušti, zatajil dech a trhl. Ozvala se rána, protože zbraň byla vodotěsná a pod vodou fungovala normálně. Kulka se však standardně nechovala. Záhy po výstřelu rapidně zpomalila a už na půli cesty od Andrease (od pušky stál asi 5 metrů) zvolna klesla ke dnu.

Přestože fyzik měl nejspíš dobře spočítáno, že by se mu nic nemělo stát, ze záběrů je patrné, jak si zhluboka oddechl. „Voda má mnohem větší odpor než vzduch a je zhruba osmsetkrát hustší. Je těžší v ní vytvořit pohyb, protože její molekuly jsou k sobě v porovnání s molekulami vzduchu blíž,“ vysvětloval pak Wahl malým divákům.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.