Pozor! 600 dětí se ročně popálí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor! 600 dětí se ročně popálí!

V takovém stavu přijímali lékaři dvouletou holčičku, která našla doma v komoře chemikálii v tabletách. Ta holčičce zapadla za tričko. Chemikálie zcela zničila kůži na bříšku, dítě muselo podstoupit transplantacikůže.
V takovém stavu přijímali lékaři dvouletou holčičku, která našla doma v komoře chemikálii v tabletách. Ta holčičce zapadla za tričko. Chemikálie zcela zničila kůži na bříšku, dítě muselo podstoupit transplantacikůže. (: FN Královské Vinohrady)

PRAHA – Na šest set dětí skončí každý rok v nemocnici s popáleninami. Devadesáti procentům těchto úrazů je přitom podle lékařů možné zabránit. U dětí do tří let je nejčastější příčinou právě opaření.

Na šest set dětí skončí každý rok v nemocnici s popáleninami. Devadesáti procentům těchto úrazů je přitom podle lékařů možné zabránit. U dětí do tří let je nejčastější příčinou právě opaření.

„V roce 1998 byly dokonce všechny u nás hospitalizované děti přijaty kvůli opařeninám,“ říká primář popáleninového centra pražské vinohradské nemocnice Ludomír Brož. Otřesné bývají úrazy způsobené různými chemikáliemi, například prostředky na čištění potrubí.

Předškoláci často strkají prsty do elektrických zásuvek, případně se popálí o horká kamna. Děti mezi pěti a patnácti lety se často zraní při hře se zápalkami či hořlavinami, ale také při lezení na sloupy elektrického napětí nebo střechy železničních vagonů.

Kromě utrpení pacienta je léčba popálenin navíc i velmi drahá. „Léčba jednoho rozsáhle popáleného dospělého člověka stojí 2,5 až 4 miliony korun, dětský pacient stojí kolem 1,5 milionu,“ podotkl primář Brož.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.