Opilý psychopat vraždil kvůli jedenácti korunám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Opilý psychopat vraždil kvůli jedenácti korunám!

Opilý psychopat (23) umlátil starou a nemocnou matku (†80) své družky.
Opilý psychopat (23) umlátil starou a nemocnou matku (†80) své družky. (Foto Aha! – Karel Kopáč, nakladatelství Epocha)

V noci 23. února roku 1978 byla ve svém bytě v Praze 7 zavražděna osmdesátiletá Božena Novotná. Mrtvá měla po těle a na hlavě četná zranění, její obličej byl opuchlý a zkrvavený. Ležela na zemi vedle postele, podložená polštáři a peřinou. Jeden zub měla vyvrácený směrem ke rtu a stříkance krve se nacházely i v jejím okolí. Po ohledání místa činu a pitvě nebožky bylo konstatováno, že žena si nemohla přivodit zranění sama. Rozjelo se policejní vyšetřování.

Podivný pár
Kriminalisté zjistili, že v bytě domu na Strossmayerově náměstí č. 2 bydlely celkem čtyři osoby. V jednom pokoji těžce nemocná Božena Novotná, ve druhém její třiačtyřicetiletá dcera Eva se svým druhem Jiřím Žítkem (23) a ve třetím vnučka oběti, studentka Eva. Také bylo prokázáno, že příčinou smrti důchodkyně byl otok mozku způsobený prudkým pádem na levou stranu hlavy. Kriminalisté se zaměřili na jediného mužského obyvatele bytu, Jiřího Žítka, opilce, rváče a psychopata. Ten se k o dvacet let starší a tehdy vdané ženě nastěhoval poté, co od ní odešel její manžel. „Byla to žena se svérázným osudem. Nebylo jednoduché s ní partnersky vyžít, mimo jiné si paní Eva tahala do sklepa partu mladých kluků, kteří byli ještě pod zákonem, a úspěšně je sváděla. Protože měla »papíry na hlavu«, u soudu dostala jenom podmínku,“ vzpomíná na svůj první případ bývalý kriminalista Jiří Markovič. Přestože Žítek zpočátku mlžil, právě jeho družka kriminalistům leccos nastínila.

Potřeboval někoho zmlátit
Dcera zavražděné přiznala, že Žítek v opilosti často mlátil ji i její matku, trpící neléčenou rakovinou prsu. Občas prý musel někoho bít, protože to zkrátka potřeboval. Svou družku ze žárlivosti, její matku za údajné pomluvy. Měla ho mimo jiné obvinit i z toho, že jí krade peníze. „Jirka Žítek se u nás choval, jako když byt a jeho zařízení patří jemu. A taky dával najevo, že si s mou matkou může dělat, co chce,“ uvedla do protokolu dcera zavražděné Eva.
Osudného dne vypil Žítek všechna piva, co přinesl s nákupem a tak otevřel postupně ještě dvě lahve vína. Večer při televizi byl naštvaný a pořád kvůli něčemu nadával. Kolem dvaadvacáté hodiny družce oznámil, že mu nabíhají žíly na rukou, že se potřebuje s někým porvat. Zeptal se, zda již matka zaplatila za nákup, který odpoledne obstaral, a když mu družka odpověděla, že ještě ne, šel si pro peníze do jejího pokoje sám. Násilím rozrazil háčkem zajištěné dveře a osud vážně nemocné ženy byl zpečetěn.


Vrah si při bití myl ruce
Opilý násilník rozsvítil a řekl si o jedenáct korun. Když mu zaskočená důchodkyně vysvětlovala, že nemá drobné, uhodil ji do levého oka. Nabízela mu stokorunu, ale Žítek trval pouze na jedenácti korunách. Následovaly dohady a další údery, Žítkova návštěva se změnila v krvavá jatka. Svou oběť, která měla před sebou z důvodu nemoci zřejmě jen několik měsíců života, mlátil zhruba tři čtvrtě hodiny.
Stará žena, se stala terčem násilníkových útoků do té doby, než se unavil a šel si lehnout. Když za ní po chvíli přišla dcera, nechtěla zavolat sanitku, protože se bála, aby ji lékař kvůli otevřenému nádoru prsu neposlal na operaci. „Za zmínku stojí, že podle výpovědi dcery zavražděné, si její druh během matčina bití několikrát odešel umýt ruce. To nemělo daleko k sadismu,“ říká Jiří Markovič. Vysokoškolačka Eva, dcera družky Jiřího Žítka v rozporu se svou matkou vypověděla, že v době posledního útoku na babičku v bytě nebyla.

Vrah dostal 20 let
Žítkova družka šla podle své výpovědi matku zkontrolovat kolem čtvrté ranní. Byla prý mnohem opuchlejší, stále odmítala lékaře a hadry si utírala krev. Ve čtvrt na šest již chroptěla. Žítek ji pak prý položil na peřinu, hlavu měla hodně od krve. Dcera jí dala obklad a zavolala pohotovost. Přivolaný lékař konstatoval smrt a informoval Veřejnou bezpečnost.
Žítek po celou dobu tvrdil, že starou ženu pouze fackoval a pěstí ji uhodil jen jednou. Hrál na to, že jeho údery nemohly způsobit smrt. Tenkrát se Jiří Markovič zaměřil na znalecké posudky, které nakonec vraha usvědčily. Podle soudní znalkyně vznikly rány a krevní sraženiny po úderech pěstí a ne ploché dlaně. Smrt nastala po prudkém pádu na levou stranu hlavy, způsobeným úderem obžalovaného. Od poranění do smrti nebohé ženy uplynulo 6 až 8 hodin. Jiří Žítek vyfasoval 20 let, stíhání jeho družky bylo zastaveno. Podle psychiatrického vyšetření nebyla vzhledem ke svému duševnímu stavu trestně zodpovědná.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.