Letadla proti vzteklině. Pozor na mazlíčky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Letadla proti vzteklině. Pozor na mazlíčky!

Vakcíny mají pomáhat liškám bojovat se vzteklinou, domácím mazlíčkům ale škodí.
Vakcíny mají pomáhat liškám bojovat se vzteklinou, domácím mazlíčkům ale škodí. (: Profimedia.cz)

VSETÍN – Nad valašskými horami v posledních dnech přelétávají v nízké výšce desítky letadel. Místní obyvatelé jsou vyděšeni, nejde však o žádné vojenské cvičení. Z letadel se totiž snášejí vakcíny proti vzteklině, určeny jsou především liškám.

„Ještě donedávna roznášeli kapsle myslivci, bylo to však pro ně fyzicky velmi náročné. S nadšením jsme proto uvítali možnost provádění vakcinace pomocí letadel. Většinu nákladů pokryjí peníze z EU,“ vysvětlil Aha! Milan Krpec z hygienické stanice ve Vsetíně.

Letadla startují z mošnovského a vyškovského letiště a celkově bude do lesů svrženo 26 tisíc kusů vakcíny v hodnotě 15 milionů korun. „Aby to liškám více chutnalo, jsou kapsle obaleny v rybím tuku. Pozor by si ale měli dát majitelé psů a jiných domácích mazlíčků. V případě, že jejich miláček zkonzumuje větší množství vakcínových tablet, mohou mít vážné zdravotní problémy,“ doplňuje Krpec. Vzteklina se na Valašsku naposledy objevila v roce 1999 nedaleko Valašských Klobouk. Zákeřná nemoc se ale pravidelně objevuje v nedalekém Slovensku a také v Polsku. Vakcinace se proto zaměřuje na příhraniční oblasti s těmito zeměmi. „Celý květen tak budeme všechny ulovené lišky předávat k laboratorní expertize. Jen tak se dá totiž zjistit, že celá akce byla úspěšná,“ říká myslivec Zdeněk Mikes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.