Zázračný recept pro krásu i zdraví? Třešně celý rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zázračný recept pro krásu i zdraví? Třešně celý rok!

Jak třešně skladovat? Neskladujte je u aromatických potravin, lehce přijímají pachy.  Třešně zbavené stopky vydrží o polovinu kratší dobu.
Jak třešně skladovat? Neskladujte je u aromatických potravin, lehce přijímají pachy. Třešně zbavené stopky vydrží o polovinu kratší dobu. (Foto: Profimedia.cz)

Figurují v písních i v historkách, a kdo jako dítě nekradl třešně, jako by nebyl. Navíc výborně chutnají – a jsou zdravé. Proč si na třešních pochutnat? Aha! to ví.

Kdy naordinovat třešně?

  • Pomáhají na unavenou pleť.

  • Osvěžují a brání bolesti svalů i kloubů po sportu. Obsahují antokyany. Ty mají protizánětlivé a protikřečové účinky, snižují horečku a chrání srdce i cévy před poškozením cholesterolem. 

  • Jsou výrazným antioxidantem, chrání před volnými radikály, rakovinným bujením a dokážou nastartovat imunitu. 

  • Zařaďte je do stravy, i když máte časté problémy se zánětem močového měchýře nebo se zácpou. Přírodní léčitelé zase tvrdí, že třešně dokážou z těla odvést většinu toxických látek.

  • Třešně jsou bohaté na vitaminy. Kromě vitaminu C obsahují i vitaminy skupiny B, E a A. Obsahují i hořčík, železo, zinek, fosfor, vápník, draslík a křemík. Pro vysoký obsah jódu příznivě ovlivňují činnost štítné žlázy.

Jezte je celý rok

Odborníci totiž tvrdí, že ačkoli čerstvé jsou nejlepší, je třeba je jíst po celý rok. Jak na to? Jednoduše. Postačí i sušené, zavařené, rozmixované v jogurtech nebo vylisované v třešňovém džusu. Kromě sportovců se doporučují jíst pravidelně zejména kuřákům a dříve narozeným. Pokud vás trápí dna nebo na ni máte predispozice, potřebujete čtvrt kilogramu kompotovaných nebo čerstvých třešní každý den. Takové množství totiž dokáže snížit hladinu kyseliny močové v krvi.

Třešně pro krásu

Máte bledou unavenou pleť? Podle odborníků kůže po konzumaci třešní získá zdravější odstín, bude hebká, zářivá a vláčná. Třešně obsahují betakaroten stejně jako mrkev, a proto dokážou ovlivňovat odstín kůže. Proto je nezapomeňte jíst, když se budete pohybovat na sluníčku, snadněji se opálíte dohněda. Hubnete? Třešně obsahují 80 procent vody a pektin, který podporuje trávení a vyvolává pocit sytosti. Proto jsou vhodným doplňkem při redukčních dietách. Patří k potravinám s nízkým glykemickým indexem, 100 gramů třešní má jen 270 kilojoulů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.