Je tu nová realitka! Chcete si koupit faru? Církev vám ji prodá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Je tu nová realitka! Chcete si koupit faru? Církev vám ji prodá!

Chotěšov u Plzně - 1,9 milionu Kč
Chotěšov u Plzně - 1,9 milionu Kč (archiv)

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Katolická církev je jako realitní kancelář! Na svých internetových stránkách nabízí čím dál více opuštěných zdevastovaných far k prodeji a ne zrovna za malé peníze.

Celkem nabízí zhruba 22 objektů, o které se nemůže starat. Koupit si ale farní budovu, to znamená hlavně velkou rekonstrukci a spoustu dalších stavebních úprav. Většina budov je ve špatném technickém stavu, v některých není voda, kanalizace, jiné jsou u hřbitova. Zájem o ně ovšem je!

„My nabízíme objekty, které jsou v horším stavu a které vyžadují celkovou adaptaci. Kněžích i věřících nám ubývá a o opuštěné objekty se nemá kdo starat. Navíc případné peníze z prodeje dělíme na půl - půlka farnosti a půlka biskupství,“ prozradil Aha! technik českobudějovického biskupství František Mrosko. Do této doby prodala církev v diecézi už 25 farních objektů, dalších sedm k prodeji připravuje. „Nač vlastnit majetek, který vám padá na hlavu? Za ty peníze místo toho raději opravíme kostely, kapličky či obydlené fary,“ říká biskupský technik.

Fary nekupují jen soukromé osoby, ale i obce a spolky, které tam zřizují muzea, společenské domy nebo školy. „Obcím budovy prodáváme nejraději, je to určitý morální kredit, že se využití tohoto místa nezvrhne v něco nevhodného,“ dodal František Mrosko.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.