Karel (50) ze Sokolova má dialýzu doma: Stráví na ní 10 hodin v noci! A pak může klidně na ryby | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Karel (50) ze Sokolova má dialýzu doma: Stráví na ní 10 hodin v noci! A pak může klidně na ryby

Díky dialýze žije Karel plnohodnotným životem.
Díky dialýze žije Karel plnohodnotným životem. (Foto: Kateřina Moravcová)

Nemocné ledviny má Karel Horváth (50) ze Sokolova dvacet let. Před půlrokem musel skončit s prací. Denně musel na dialýzu. Teď má přístroj doma, takže zdravotní obtíže snáší mnohem lépe.

Ledvinovou koliku dostal pan Karel už v roce 1995. K tomu se přidala cukrovka a vysoký tlak. Od té doby byl na urologii a nefrologii jako doma. V roce 2014 se jeho zdravotní stav ale rapidně zhoršil. „Ledviny přestávaly plnit svou funkci. Vyšly mi špatné krevní testy a musel jsem do nemocnice, kde mi lékaři zavedli do břicha katétr,“ říká pan Karel.

Přes katétr se pak začal napojovat na dialýzu. Docházet na ni musel denně do nemocnice. „Pojišťovnou mi pak bylo nabídnuto zapůjčení domácí přenosné dialýzy, což je velká výhoda. Napojen jsem na ní 10 hodin, a navíc jen v noci. Mohu odjet mimo město a provozovat všechny své koníčky, jako je rybaření a stavění modelů. Moc lékařům děkuji,“ pochvaluje si dialýzu pacient.
Jediné, s čím pan Karel musel seknout, byla práce. „Dělal jsem zámečníka a šichty jsem měl i v noci. Lékař mi to zakázal a nyní jsem od srpna 2014 na neschopence. Zažádal jsem si ale o invalidní důchod,“ vysvětluje pan Karel.

Dialýzu platí pacientům v plné výši zdravotní pojišťovna. Léčba jednoho pacienta vyjde ročně na milion korun ať už podstupuje dialýzu v nemocnici, nebo dostane k dispozici přenosný přístroj domů.

O onemocnění ledvin panuje mnoho mýtů. Mezi nejčastější patří představa, že pokud ledviny nebolí, nemohou být nemocné. To je omyl. Ve skutečnosti ani kompletní selhání tohoto životně důležitého orgánu nedoprovází bolest. Dalším mýtem je víra, že pokud se onemocnění ledvin v rodině nikdy nevyskytlo, nic nehrozí. Nefrologické nemoci jsou jen málokdy dědičné. Dnes už také neplatí, že dialýza znamená konec aktivního života. Vše o chorobách ledvin najdete na www.dialyza.cz/cs

Autor:  mor

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.