Vyšlehání může skončit kriminálem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Vyšlehání může skončit kriminálem!

PRAHA – Dejte si dobrý pozor, jakou silou a kam ženu o Velikonočním pondělí vyšleháte pomlázkou. Nejen, že jí můžete způsobit trauma nebo vážné zdravotní problémy.

Dejte si dobrý pozor, jakou silou a kam ženu o Velikonočním pondělí vyšleháte pomlázkou. Nejen, že jí můžete způsobit trauma nebo vážné zdravotní problémy. Ale můžete klidně skončit v kriminále za ublížení na zdraví nebo výtržnictví! Podle některých odborníků může ovšem pomlázka na tělo působit i blahodárně.

„Muži by měli zvážit sílu úderu, aby ženě neublížili. Při velkých ranách se mohou objevit i podlitiny. Ve své praxi jsem se s tím ale zatím nesetkala,“ uvedla praktická lékařka Hana Šámalová. „V případě, že by jí způsobil zranění, může jít až na dva roky do vězení za ublížení na zdraví,“ uvedl renomovaný advokát Jan Černý.
Podle některých odborníků ale nemusí být vyšlehání pomlázkou jen negativní. „Pokud by měly údery správnou intenzitu a dopadly na akupresurní body třeba na zadek, nemusí to být úplně na škodu, může dojít ke zdravému prokrvení,“ říká Zdeněk Mihola, který se zabývá akupresurou.
Na kvalitu pomlázky má největší vliv výběr vrbového proutí. Nejlepší je proutí, které se běžně používá na výrobu košíků. „Je však možné použít pruty z jakékoliv vrby rostoucí u potoka – mimo vrby smuteční, která má tenké a dlouhé proutky, a ty se lámou,“ uvedla Alena Plessingerová, expertka přes lidové tradice. Proutí se také nesmí nařezat příliš dlouho před tím, než se z něho plete pomlázka. Mohlo by totiž vyschnout, a potom by se lámalo.


Pomlázka: Šovinistický přežitek?

Je to jen pokroucená a zneužitá tradice, která podporuje násilí mužů na ženách! Tak vidí tradiční velikonoční vyšlehání pomlázkou řada žen.
Alena Králíková, ředitelka společnosti Gender Studies, která sdružuje v Praze téměř všechny feministky, říká: „Uznáváme tradice, ale u této se pomalu vytrácí její smysl, který jí křesťanství původně dávalo.“ Podle jejích slov je výšleh pomlázkou jednostranný a nedává ženám žádnou možnost se bránit. „Odpolední polévání vodou je jen falešné ospravedlnění a výmluva pro muže, kteří se stejně snaží, aby se kbelíku s vodou vyhnuli,“ čertí se Králíková.

Proč se šlehá pomlázkou?

Podle křesťanské tradice má šlehání pomlázkou několik důvodů. Nejčastějším vysvětlením bývá to, aby byla děvčata zdravá, pilná a veselá celý následující rok. Pomlázka zároveň znamená předání svěžesti, mladosti a zdraví mladého proutku a hospodář tradičně na Velikonoce vyšlehal čeládku, aby nebyla líná. Každá návštěva s pomlázkou znamená také vyjádření přátelství, děti totiž nechodily k těm sousedům, jejichž rodiče spolu nebyli zadobře.

Muži, pozor!
Chystá se dívčí válka!

Na východě Moravy prý může o letošních Velikonocích vypuknout Dívčí válka. Důvod? Mrskačka naruby!
„Máme už dost ponižování, mužské dominance a letitého středověkého přežitku v podobě mrskání,“ protestuje proti zažité tradici feministka Eva Stejskalová, zvaná Šárka. „Vím o čem mluvím,“ říká bojovně „v civilu“ mluvčí vsetínské radnice.
Úderem osmé hodiny ranní se na Velikonoční pondělí na Valašsku chystá frontální protiútok žen! „Poprvé v historii se s kamarádkami vydáme do ulic, utvoříme šik a s vařečkami půjdeme do domácností vyspávajících mužů,“ varuje Stejskalová. Vracet se prý budou uplynulá léta i s úroky. Zajímavé je, že Šárka nachází pro své pikle pochopení u dalších tiskových mluvčí a novinářek. Například Dana Daňová či Světlana Divilková, které zastupují zlínské mluvčí, jsou horlivě pro. Připojuje se i Marie Kročilová ze zlínské regionální televize Emurfilm. Ta prý povolá do boje i své dvě dcery a spoustu kamarádek.


Autor: Aleš BERNÝ
Foto: Profimedia.cz

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.