Pepa (50) si dal pár panáků a pak převrátil náklaďák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pepa (50) si dal pár panáků a pak převrátil náklaďák!

Kamion se převrhl jen pár metrů od potoka.
Kamion se převrhl jen pár metrů od potoka. (pro Aha! – OS K. Lázně)

POTÍN – Nechybělo mnoho, a došlo k ekologické katastrofě! Plně naložený kamion, který vezl desítky tun hnojiva, havaroval v noci na pondělí nedaleko Konstantinových Lázní u vesnice Potín. Náklad se vysypal nedaleko potoka a hrozilo, že se chemikálie dostanou do vody.

Řidič mířil s 25tunovým nákladem do sousedního Německa. V kamionu byl volně ložený granulovaný síran amonný. ,,Vezl jsem do Německa hnojivo a najednou se se mnou utrhla krajnice. Už jsem s tím nemohl nic dělat, celé se to překlopilo,“ řekl na místě nehody řidič Josef Beneš (50). Policisté u něj po dechové zkoušce zjistili alkohol, a tak ho odvezli i na odběry krve.

Náklad se vysypal v těsné blízkosti malého potoka, který je přítokem Úterského potoka. „Museli jsme tady rychle postavit provizorní hráze, aby se ten náklad nedostal do vody. To by byl průšvih,“ řekl Aha! jeden ze zasahujících hasičů z Tachova. Na místě je naštěstí malý proud, a tak se hnojivo ve vodě nerozpouštělo a hasiči ho z vody mohli odstranit. Na noc pak zakryli hromadu hnojiva na břehu plachtou před případným deštěm.

Převrácený nákladní vůz přijely včera dopoledne vyprostit dva jeřáby. Předtím ale bylo ještě nutné přeložit celý náklad. Podle rozborů z laboratoře Třemošná se do vody nedostaly žádné nebezpečné látky, a tak se díky včasnému zákroku hasičů podařilo zabránit ekologické nehodě.

Co je síran amonný
Jde o dusíkaté hnojivo, které se používá na podzim na neutrálních půdách a na všechny druhy plodin. Je to bílá až našedlá krystalická látka, obsahuje zhruba pětinu dusíku ve čpavkové formě a čtvrtinu síry. Snadno se rozpouští ve vodě a pokud by se ho do potoka dostalo větší množství, vyvolalo by to kyselou reakci, ve vodě by klesla hladina pH, což by mohlo ohrozit ryby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.