Naděje pro Sandru (5), které lékaři dávali 3 měsíce života, dostala nová játra: 90 procent šance na přežití... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Naděje pro Sandru (5), které lékaři dávali 3 měsíce života, dostala nová játra: 90 procent šance na přežití...

Sandra s maminkou Bohdanou snad mají to nejhorší za sebou.
Sandra s maminkou Bohdanou snad mají to nejhorší za sebou. (Foto Aha! – Martin Hurda)

Předpovídali jí tři měsíce života, nyní přišel zlom! Sandra Preiszová (5) z Věstínku na Vysočině, které na játrech narostl obří zhoubný nádor, se dočkala transplantace. Pokud vše půjde dobře, mohla by být do měsíce doma.

Ve středu mamince Bohdaně (40) zazvonil telefon, volali z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), že pro její holčičku mají dárce jater. „Sanitka nás ihned převezla do Prahy a Sandra šla na operaci,“ popsala Aha! maminka.
Nádor byl obrovský a zákrok složitý. „Trvalo to asi čtyři hodiny. Velikost jater byla třikrát větší než u dětí jejího věku, takže se obtížně vyndávala,“ popsal operatér Libor Janoušek. I nový orgán museli doktoři velikostně upravit.

Nyní Sandra leží na oddělení ARO, kde by se měla pomalu probouzet z umělého spánku. Přesto stále nemá vyhráno. „Nevybavuji si dítě, které bychom úspěšně transplantovali s takhle velkým nádorem. Až po roce se ukáže, jestli byl nádor odstraněn beze zbytku a nehrozí jeho návrat,“ upozorňoval doktor Janoušek. Sandra by se mohla domů vrátit nejdříve za měsíc, pokud ale ještě domov mít bude. Na rodinu byla totiž kvůli dluhům uvalena exekuce a hrozí jim vystěhování a následná dražba jejich domu. Nádor na játrech diagnostikovali lékaři Sandře loni v říjnu. Byl velký 13 cm a praskl. Okamžitě musela na operaci, 15 dní bojovala o život. Následně byla zařazena na čekací listinu na transplantaci. Hrozí i druhá transplantace
*90 % transplantovaných má šanci na přežití minimálně jeden rok.
*Do dospělosti s novými játry přežívá až 80 % dětí, ne vždy ale bez komplikací. „Někdy orgán musíme měnit opakovaně. Buď ho tělo nepřijme, nebo játra nedorostou do velikosti, aby stačila dospělému organismu,“ řekl lékař Libor Janoušek.

Chcete pomoct Sandře?
Číslo účtu u nadačního fondu Šťastná hvězda: 2900559642/2010, var. symbol 1405

Přečtěte si
vlasticka
14. 3. 2015 • 21:13

http://www.blesk.cz/diskuse/403040/1

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.