Jak nepřijít o hrob? Staňte se jeho nájemci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak nepřijít o hrob? Staňte se jeho nájemci...

Žena našla prázdný hrob. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček už řešil více podobných případů.
Žena našla prázdný hrob. Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček už řešil více podobných případů. (Foto: Martin Hurda)

Přišla k hrobu, kde byl uložen popel jejího manžela a rodičů. Místo pomníčku ale našla jen prázdnou jámu… To se stalo ženě z Plzně. A v Česku není sama. Co dělat, aby se něco podobného nestalo?

Hrob měl od města v nájmu její syn, s nímž má spory. Na prosby o to, aby jí řekl, kde ostatky jsou, nereaguje.Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který řešil více podobných případů, radí, aby se lidé nechali zapsat do smlouvy jako spolunájemci hrobového místa. O hrobu totiž může rozhodovat jen nájemce. Správa hřbitova komunikuje výhradně s ním, a pokud se nájemce rozhodne hrobové místo zrušit, správa další příbuzné nekontaktuje.

„Nikdo dopředu neočekává, že se jednou dostane s příbuznými do sporu o hrob, přesto k tomu dochází,“ říká Křeček. A co radí ženě z Plzně? „Pokud nelze dosáhnout smírného řešení, nepomohou úřady ani ombudsman. Jedinou, ale krajní možností, je obrátit se na soud.“




Autor:  ČTK,wer

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.