První soukromá věznice u nás! Bude stát miliardu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

První soukromá věznice u nás! Bude stát miliardu!

Nová soukromá věznice by měla být hotova za dva roky.
Nová soukromá věznice by měla být hotova za dva roky.

RAPOTICE – První soukromá věznice u nás! Nové nápravné zařízení vyroste v bývalém vojenském areálu nedaleko Rapotic u Brna, kde už několik měsíců funguje státní věznice.


Provoz nového zařízení by měl být zahájen už v roce 2009 a bude se jednat o věznici s ostrahou.

„Nebude to čistě soukromá věznice. Bude se jednat o spolupráci veřejného a soukromého sektoru.“ prozradil tiskový mluvčí Ministerstva spravedlnosti Jakub Stadler. To znamená, že soukromá firma věznici vybuduje z vlastních peněz a 27 let ji bude provozovat a udržovat. Stát jí za to bude platit »nájem« a také dodá strážce.

Do soukromé věznice by se mělo vejít 500 lidí, takže by se částečně vyřešil problém s nedostatkem míst pro odsouzené. V současné době je jich totiž v Česku zhruba 19 tisíc a věznice jsou naplněné.

V soukromé věznici se odsouzení mohou těšit na lepší podmínky, než je tomu ve státních zařízeních. „V současné době připadají na jednoho vězně ve výkonu trestu odnětí svobody v průměru 4 x 2 m ubytovací plochy, zatímco ve vyspělých zemích EU je to 6 x 2 metry. Na jedné cele budou ubytováni maximálně dva vězni.“ dodává Stadler.

Celkem 25 % kapacity budou tvořit dvoulůžkové pokoje a zbývajících 75 % jednolůžkové. Místnost bude vybavena WC a umyvadlem. Odsouzení budou rozděleni do maximálně 25členných skupin. Každá z nich bude mít k dispozici společenskou místnost a sprchy.

Přístup budou mít také do učeben, dílen a posilovny. Výběrové řízení na výstavbu věznice bude vypsáno už v květnu. Nová věznice by měla stát téměř miliardu korun.


Autor: (řez)
Foto pro Aha!: Lukáš Stejskal

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.