Žena (19) bojuje o život po vzácné reakci na léky: Hoří jí kůže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Žena (19) bojuje o život po vzácné reakci na léky: Hoří jí kůže!

Krásná Danika předtím, než ji postihla nemoc.Pohled na její záda je hrozivý.
Krásná Danika předtím, než ji postihla nemoc.Pohled na její záda je hrozivý. (Profimedia.cz)

Australanka Danika Heron (19) utrpěla na své narozeniny obrovské popáleniny na celém těle poté, co pozřela léky na epilepsii. Vzácná reakce na nově předepsané prášky způsobila, že její kůže se pálí zevnitř.

Danika byla krásná dívka, excelentní studentka. V 18 letech jí ale diagnostikovali epilepsii. Protože běžné léky u ní příliš nezabíraly, o rok později Danice lékaři předepsali nové tabletky Lamictal a Keppra, které měly dostat její záchvaty pod kontrolu. Ale po jejich pozření začaly dívce otékat rty a oči. Rodiče ji bleskurychle odvezli do nemocnice.

Popálená do krve
Byl nejvyšší čas, protože pak se na její kůži začaly ukazovat rozsáhlé a ošklivé popáleniny, které přecházely do krvavých skrn. Doktoři zjistili, že její kůže se pálí zevnitř. Mohly za to právě nové prášky, které vyvolaly v těle Australanky nezvladatelnou alergii. Nebohou dívku téměř celou schovali do obvazů a neustále se obávají o její život.

Zoufalá matka
U jejího lůžka neustále bdí její vystrašená matka Carmen (43). „Pořád jenom brečím a nedokážu pochopit, co se jí vlastně stalo. Puchýře a krvavé otoky má po celém tělem, dokonce i ve vagině. Má tak stažené hrdlo, že nemůže jíst ani pít. Navíc přichází o zrak,“ uvedla. 

Dva syndromy v jednom
Stevens-Johnsonův syndrom je vzácné onemocnění, při kterém kůže a sliznice reagují silně na léky nebo infekce. Často začíná chřipkovými příznaky, po kterých následuje bolestivá, červená nebo purpurová vyrážka. Ta se rychle šíří a mění se v puchýře. Když je napadeno přes 30 procent kůže, nemoci už se říká Lyellův syndrom. Ten je  charakterizovaný odumíráním a odpadáváním svrchní vrstvy kůže.

Autor:  so

Přečtěte si
britva
7. 12. 2014 • 12:00

hezká holka to byla

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.