Duty free shopy - Výhodný nákup na letišti? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Duty free shopy - Výhodný nákup na letišti?

V duty free shopech na pražském letišti raději nenakupujte. O zboží byste mohli při přestupu snadno přijít.
V duty free shopech na pražském letišti raději nenakupujte. O zboží byste mohli při přestupu snadno přijít. (: ČTK)

PRAHA – Sprostá finta! Tak pasažéři označují chování bezcelních obchodů, tzv. dutyfree shopů, na pražském ruzyňském letišti! Prodavači jim totiž klidně prodají zboží za tisíce, ačkoliv dobře vědí, že jim bude při přestupu zabaveno. Reportéři Aha! se o tom přesvědčili na vlastní kůži!

Přijdete i o několik tisíc!

Nové letištní regule značně omezují, co smějí pasažéři letadel vozit v příručních zavazadlech. Mimo jiné nemohou mít žádnou tekutinu či gel s obsahem přes 100 ml. Vše navíc musí být pečlivě zabaleno do igelitových sáčků. Balit zboží musí i bezcelní obchody v tranzitní zóně. Nedělají to ale tak, aby zákazníci nakoupené zboží bezproblémově dovezli až do cílové destinace!

„Přestupuji v Amsterodamu a tam prý Čechům dělají problémy,“ upozornil reportér Aha! prodavačku v parfumerii, ve které pořídil dva parfémy v hodnotě téměř 3000 korun. Prodavačka zabalila zakoupené krabičky s účtenkou do igelitového pytle, hrdlo zatáhla barevnou samolepkou. „Amsterodam a Curych mají speciální pravidla. Ale dám vám na to ještě speciální druhou pásku a vše bude v pořádku,“ uklidnila prodavačka zákazníka. V dalším obchodě se opakovalo totéž, tentokráte s lahví whisky.

Za půldruhé hodiny na letišti Schiphol v Amsterodamu však nákup za téměř 4000 Kč končí v popelnici! Bez debat, bez náhrady! „Taková jsou pravidla,“ je neoblomný přivolaný supervizor bezpečnostní služby. „Zboží z duty free musí být do igelitové tašky zavařeno. Takže vám lhali! Žádnou takovou nálepku neakceptujeme,“ vysvětluje s tím, že problémy jsou jen s pasažéry z Prahy.

„V našich duty free shopech balíme zboží standardním způsobem, jak to vyžaduje Evropská unie,“ řekla Aha! tisková mluvčí ruzyňského letiště Pavlína Hájková. „Zvláštní ale je, že někdy se někomu stane, že s tím má problém, zatímco jiný ne. Jednáme s Amsterodamem, a proto bych počkala na výsledek jednání.“ Do té doby tedy raději na letišti nenakupujte...

Co jsou duty free shopy

Obchody v tzv. bezcelní zóně. Najdete je na letištích i na některých hraničních přechodech. Zboží se v nich prodává bez cla, a tedy levněji než v obchodech na území ČR, kde je clo do ceny už promítnuto.

Nakoupit v nich mohou jen cestující s letenkou po odbavení, zboží je tak možné dovézt pouze do cílové země. Zjednodušeně řečeno – v Praze nakoupíte levné zboží, jen když odlétáte do ciziny. Chceteli do Prahy přivézt levné zboží, musíte ho koupit v duty free shopu v cizině.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.