Unikátní porod: Rodila, když měla mrtvici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní porod: Rodila, když měla mrtvici!

Janu ještě občas pobolívá hlava a reaguje za změny počasí.
Janu ještě občas pobolívá hlava a reaguje za změny počasí. (Foto Nemocnice Na Homolce)

Nastávající maminka Jana Soustružníková (40) se těšila na narození dcerky. Ve 39. týdnu si myslela, že se dcerka předčasně hlásí na svět. Nebylo to tak. Jana dostala mrtvici! V tu chvíli začal boj o život maminky i jejího miminka. To se nakonec místo v porodnici narodilo na operačním sále neurologů.

Janu přepadly bolesti v podbřišku, chvíli je považovala za poslíčky blížícího se porodu. „Poté se přidalo úporné, zvracení, třeštila mi hlava, brněla polovina obličeje a strnula mi šíje, takže jsem hlavou nemohla hnout,“ vzpomíná Jana, co ji a jejího přítele Zdeňka přimělo okamžitě volat záchranku.

V nemocnici zjistili, že jí praskla výduť na mozkové cévě. „Krvácení pod tenkou plenu mozkovou z prasklého aneurysmatu je závažné onemocnění, na které velké množství pacientů umírá bezprostředně po vzniku krvácení,“ doktor František Remeš, zástupce primáře Neurochirurgického oddělené Nemocnice Na Homolce.
Právě tam ji i její dcerku zachránili. Protože špitál nemá porodnici, musela dorazit výjezdní porodnicko-neonatologická skupina z Ústavu pro péči o matku a dítě. „Žena v rychlém sledu prodělala porod, neurochirurgickou operaci a uzávěr výdutě,“ shrnul Remeš.

Autor:  luc

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.