Vybuchlo jim topení! Rodina bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vybuchlo jim topení! Rodina bojuje o život!

Vojta Hořejší chodil s Tomáškem do školky. Tragédie ho zdrtila.
Vojta Hořejší chodil s Tomáškem do školky. Tragédie ho zdrtila.  (Aha! – Kateřina Kalibánová)

DŘETOVICE – Obrovské neštěstí postihlo v sobotu rodinu z Dřetovic na Kladensku. V jejich domku vybuchl výměník na teplou vodu. Tři členové rodiny teď v nemocnici bojují o život.

František (46) a Jaroslava (41) Blažkovi se s dětmi do Dřetovic přestěhovali z Prahy před devíti lety. Po třech letech přibyl v rekonstruovaném domku k synovi Františkovi a dceři Gábině benjamínek Tomáš (6). Právě ten byl jako jediný ze sourozenců doma, když se v sobotu krátce po páté hodině odpoledne vesnicí rozlehla ohlušující rána.

„Myslela jsem, že mi bouchl plynový kotel, dům se celý třásl,“ popsala kritické chvíle starší žena, která žije v domě naproti Blažkovým. Po výbuchu z domu vyběhl otřesený otec rodiny a utíkal pro pomoc k sousedům. Ti přispěchali s hasicím přístrojem, z doutnajících trosek vytáhli popáleného a silně krvácejícího Tomáška. „Maminku ale dlouho vůbec nemohli najít, byla prý pod šicím strojem a z nich tří na tom byla nejhůř, přiletěl pro ni vrtulník. Tátu a syna odvezly sanitky,“ řekl starosta obce Miroslav Hořejší. „S Tomáškem jsem chodil do školky, hráli jsme si spolu, je to hrůza,“ řekl se slzami v očích jeho syn Vojta (7).

Co přesně výbuch výměníku topení způsobilo, vyšetřují experti. Domek, kde tlaková vlna vyrazila okno i s částí rámu, teď nepřetržitě střeží policie. Hrůzu, která se tu odehrála, ještě včera připomínaly krvavé stopy na cestě a roztříštěné sklo. Dvě starší děti bydlí nyní u babičky ve vedlejší vesnici a domů se zřejmě hned tak nevrátí. O život jejich rodičů teď bojují lékaři pražské vinohradské nemocnice. „Oba utrpěli popáleniny druhého a třetího stupně, hlavní problém ale představují až dva centimetry hluboké tržné rány, které mají po celém těle. V ranách navíc vězí cizí předměty, zejména sklo. Prodělali už několik operací, jejich stav je nyní stabilizovaný,“ řekl mluvčí nemocnice Leoš Kabát. Muž má navíc vážné zranění hned vedle oka. „Je otázka, jak to bude se zrakem,“ podotkl mluvčí.

Relativně nejlépe je na tom malý Tomáš – lékaři mu sešili přetrženou tepnu na ruce a tržné rány a ošetřili popáleniny. „Jde o vážný úraz, ale jeho následky by neměly být dramatické,“ podotkl mluvčí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.