Dramatická zkušenost Radka Brzobohatého: Kontakt se smradlavými mrtvolami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dramatická zkušenost Radka Brzobohatého: Kontakt se smradlavými mrtvolami!

Radoslav Brzobohatý si při natáčení opravdu "užil".
Radoslav Brzobohatý si při natáčení opravdu "užil".  (Foto: archiv České televize)

Bývaly časy, když se detektivky točily ještě poctivě. Film Na kolejích čeká vrah (1970) mezi ně bezesporu patří, o čemž jste mohli sami přesvědčit na TV Prima. Přijmout roli nebylo pro herce ale jen tak. Hlavní představitelé museli počítat s tím, že příprava zabere několik týdnů až měsíců. Před tím, než padla první klapka, inspiraci pro své postavy sbírali přímo v »terénu«…

Hledá se Kalaš…
Kriminálka navazuje na film Vrah skrývá tvář (1966) a Po stopách krve (1969) kde majora Kalaše ztvárnil Rudolf Hrušínský. Tentokrát si však Kalaše zahrál Jiří Sovák. „Rudolf měl od roku 1969 zakázáno točit filmy, tak se hledal nový Kalaš. Co vím, padaly různá jména, nakonec volba padla na Sovču. Ale Rudlovi to bylo hodně líto. Postavu Kalaše měl rád. Těžce to nesl,“ zavzpomínala Květa Fialová.

Když se dozvěděl, kdo bude jeho nástupcem, povzdechl si ještě víc. Ne snad, že by si kolegy nevážil, ale Sováka bral jako komediálního herce. „Je pravda, že Sovák dal do toho více humoru a to i mimo natáčení. Byla s ním větší legrace. Hrušínský byl zase víc takový detektiv. Vážnější...  Ale ani jeden z nich si nehrál na hvězdu, byli přístupní,“ přidal další postřeh Ladislav Trojan, který ztvárnil praporčíka Vránu. „Policajty jsem hrál často, zločince snad nikdy. Měl jsem holt dobráckej ksicht,“ dodal s úsměvem.

Jezdil s mord partou
Přestože Radoslav Brzobohatý, alias poručík Lenk svou roli v reálném čase celou proleží ať už v nemocnici nebo sanitním vagóně, musel se na natáčení pečlivě připravit. Normálně se ve filmu pohybuje pouze při retrospektivních záběrech při výpovědi ředitele bank. „Abych získal větší přehled, tak mě produkce zajistila, že jsem několik nocí strávil s pražskou mord partou a absolvoval s nimi celé jejich služby a výjezdy,“ prozradil Brzobohatý.

Kriminalistou? Nikdy!
 I když byl tvrďák, to, co na vlastní oči viděl, mu hnulo se žaludkem. „Každý den jezdit k takovým ošklivostem, mrtvolám, otřesným případům… Nedělalo mi to vůbec dobře,“ přiznal. „ Klobouk dolů před touhle kriminalistickou partou, obdivuje je... Oni to brali úplně v klidu, nechyběl jim nadhled, humor. Já bych tuhle práci v životě dělat nemohl,“ dodal herec, který se s mord partou nakonec skamarádil. „Kluci mi dali spousty cenných rad a vůbec byli úžasní. V Evropě patřili ke špičce, byla to elita. Tenkrát měli velké procento vyšetřených vražd,“ připomněl Brzobohatý. Zajímavosti
•    Vlakové scény kromě úvodních sekvencí se natáčely v Cerhenicích, na železničním zkušebním okruhu Československých drah.

•    Sanitní vagón s Lenkem (Radkem Brzobohatým) při rekonstrukci táhla motorová lokomotiva T 334, které se pro její zelenou barvu říkalo Rosnička.

•    Přestože vznik filmu spadá do období tuhé normalizace, jak podporučík Karlíček (Jaromír Hanzlík) tak bezpečnostní referent banky Jareš (Bohumil Šmída) oslavují Kalaše střídavě: pane majore a soudruhu majore.

•    Hlášku pic »kozu do vazu« vymyslel Jiří Sovák přímo na místě. Ve filmu pak zazní celkem čtyřikrát. Tu poslední pronese Karlíček (Jaromír Hanzlík).

•    Film byl natočen na motivy knihy Eduarda Fikera Série C-L. Fiker patří mezi zakladatele české detektivky. Jeho celé dílo čítá na devadesát titulů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.