To se nedá poslouchat: 100 tisíc měsíčně je "umělcům" málo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

To se nedá poslouchat: 100 tisíc měsíčně je "umělcům" málo!

Radek Kuchař s rodinou, kterou nemá problém z dabingu uživit.
Radek Kuchař s rodinou, kterou nemá problém z dabingu uživit. (Foto: Aha! - ara)

Spor mezi hvězdami českého dabingu graduje! Jde o to, že někteří herci sdružení v Herecké asociaci (HA) odmítli podepsat smlouvu s personálně-marketingovou agenturou Manpower, která jim měla zajistit vyšší honoráře u zadavatelů zakázek. Naopak ti, kteří smlouvu na doporučení prezidenta HA podepsali, přišli na hůl. Možná, že byli jen příliš chamtiví.

Cože, nedocenění?!

Dabingová studia se totiž naprosto pochopitelně rozhodla přeobsadit herce i u velmi lukrativních rolí. Tím dochází k značnému napětí v uměleckém světě. Jenže i někteří renomovaní herci tvrdí, že požadavky HA jsou přehnané. "Nemůžu poslouchat, jak jsou dabéři nedocenění," říká herec Radek Kuchař (35), kterého můžete znát třeba ze seriálu Ulice. "Znám svou cenu, pod ni nejdu. V dabingu se dá v pohodě vydělat i sto tisíc měsíčně."  Táta tříletých dvojčat je jedním z často obsazovaných dabérů a o problematice ví své.


10 táců za 20 minut - no neberte to

"Dělám tu práci už dlouho. Vím, jak to chodí. Za reklamu, na které se dělá dvacet minut, může herec dostat i deset tisíc," říká hvězda filmu Perníková věž v Blesku. A nejde jen o reklamy. Stačí připomenout, že nekonečné seriály jako Právo a pořádek, Vraždy v Midsomeru, Sběratelé kostí nebo třeba populární Simpsonovi, garantují konkrétním hercům přísun peněz na celé roky dopředu. Máte i vy svůj příjem tak dobře pojištěný?
Schopný se o sebe postará sám

O své živobytí se nebojí ani herečka Jana Postlerová (70). Dokážu si výši honoráře stanovit sama. Když se mi zdá nabídnutá suma malá, tak práci prostě odmítnu," popisuje logickou praxi. Navíc si pochvaluje, že Česká televize platí dokonce podle vzoru běžného ve světě za repliky. I proto je jako zadavatel ČT mezi herci oblíbená.

Herci chtějí práva zedníků a stěhováků

Jiný názor má prezident HA Jiří Hromada. "Nejde o to, aby herci měli nemožné honoráře. Agenturní zastupování herců může zastavit propad honorářů zapříčiněný tím, že studia podhodnocují ceny, aby získala zakázky na úkor druhých, a domluvit se na pravidlech výkonu tak, jak ho mají např. zedníci, údržbáři, stěhováci a jiná řemesla," říká. Nutno podotknout, že ve jmenovaných profesích si jen tak jednoduše astronomické sumy herců pracovník těžko vydělá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.