Herec Rudolf Hrušínský: Kšefty s padělky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Herec Rudolf Hrušínský: Kšefty s padělky!

Rudolf Hrušínský
Rudolf Hrušínský (Aha! – Marek Hofman, ČTK/Tomáš Zezulka, detihaiti.cz)

Držitel cen TýTý a Anno a díky »nováckému« seriálu Ulice zřejmě nejpopulárnější televizní herec Rudolf Hrušínský (64) má zaděláno na pořádný problém!

Ve své galerii na jihu Čech totiž prodával padělky slavných umělců! Poškozeným sice peníze vrací, otázkou ale zůstává, jestli o podvodech věděl, nebo sám naletěl šmelináři!

Na podvod přišel náhodný zahraniční kupec, který si tam zakoupil zarámovanou grafiku umělkyně Toyen i s podpisem. Odborníci mu pak sdělili, že grafika není grafika, ale knižní ilustrace vytržená z knihy a přizdobená nepravým podpisem.

„Peníze mi galerie U Rudolfa vrátila se slovy, že každý občas naletí, padělků je totiž plno,“ svěřil se deníku Aha! sběratel českého původu žijící v zahraničí, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Jak se padělek k Hrušínskému dostal? A věděl herec o tom, že se jedná o falešnou grafiku? „Grafiky beru od Viléma Stránského, majitele internetové galerie ArtBohemia, s kterým mám dobré zkušenosti. Řekl mi, že je vykupuje od sběratelů a prodává je dál. Ale nechci se o tom bavit,“ tvrdil Hrušínský s tím, že falešnou Toyen prodával v dobré víře. Doklad o nákupu však původce grafiky Stránský nemá, prý to sběratelé nedělají.

A jak podvrh funguje? Na to je jednoduchý recept. Koupí se jedna kniha za 200 korun, vytrhne se z ní stránka s ilustrací, doplní se jedním podpisem, zarámuje a prodá jako originální grafika až za deset tisíc korun.

Pokud se podobné kšefty s »grafikami« dějí už delší dobu, napálených může být řada a zisky pohádkové. Podle uznávané české kunsthistoričky Heleny Staub, která se byla na zapřenou v galerii podívat, se v galerii skutečně prodávají pouhé ilustrace z knih.


Galerie v Plané nad Lužnicí

Přečtěte si
ivoadler
3. 1. 2011 • 14:04

Rudolof Hrušínský rozhodně není nějaká nesvéprávná chudinka. Rozhodně věděl, co dělá. Ale taková je doba. Nebát se a krást. Ono se na všechno nemůže přijít.

nitram55
2. 1. 2011 • 13:52

nitram55
2. 1. 2011 • 13:52

Hlavne , ze je ti dobre . Ze sis mohla ulevit ty nadhero .

ruzenka71
2. 1. 2011 • 13:28

za to ty seš na "úrovni" ty vemeno z kachny!!

zdepa
2. 1. 2011 • 08:38

Pan Hrušínský není vyjímkou. Musel počítat s tím, že když je neználek v oboru, že to praskne. Zneužil svého jména a není třeba z něho dělat oběť. Proč si nezřídil krámek v Praze je zřejmé. Přišlo by se na to mnohme dříve.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.