Unikátní šimpanz: Zuzana nejraději maluje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní šimpanz: Zuzana nejraději maluje!

Šimpanzům se v hodonínské zoo daří.
Šimpanzům se v hodonínské zoo daří. (pro Aha!: Zoo Hodonín)

HODONÍN – Možná světovou raritu mají v hodonínské zoo. Zdejší letitá šimpanzí dáma Zuzana (29) totiž nejraději ze všeho maluje.

Možná světovou raritu mají v hodonínské zoo. Zdejší letitá šimpanzí dáma Zuzana (29) totiž nejraději ze všeho maluje. Její nejmilejší hračkou jsou pastelky, nepohrdne ani štětcem s vodovými barvami.

„Je to prostě malířka,“ tvrdí o opici odborná pracovnice hodonínské zoo Zdenka Malaníková. „Zuzana přitom kreslí a maluje naprosto vědomě, nejde o žádnou nahodilou činnost. Vždycky, když ji políbí múza, vyžádá si klid a dá se do díla,“ připomíná Malaníková.

Ten klid zase není tak lehké získat. Na vině je druh Ob (27). Ten se totiž stále ještě dožaduje plnění »manželských povinností«, jeho paní už ovšem přešla na daleko intelektuálnější druh zábavy, a na výrobu vlastních potomků rezignovala. „Vždycky, když se Zuzka chopí pastelek nebo štětce, musíme jejího druha nalákat třeba na nějakou laskominu do venkovního výběhu, a umělkyně pak může tvořit,“ vysvětluje Zdenka Malaníková.

Výtvory šikovné opice jsou často předmětem zájmu. „V příštím roce, až bude Zuzaně třicet, chceme uspořádat její celoživotní výstavu. Byla by možná jediná na světě, ale tím zajímavější,“ připomíná chovatelka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.