Mobily umí stále víc... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mobily umí stále víc...

 (: archiv)

PRAHA – Mobil má dnes snad opravdu každý. Už nikoho nepřekvapí, že je v mobilních telefonech zabudovaný třeba fotoaparát. Vývoj mobilních technologií však postupuje doslova mílovými kroky dopředu a na trhu se již objevují typy, které v sobě spojují počítač, vysokorychlostní připojení k internetu.


Mají v sobě televizi
Nahrávají filmy
Hlídají děti


PRAHA – Mobil má dnes snad opravdu každý. Už nikoho nepřekvapí, že je v mobilních telefonech zabudovaný třeba fotoaparát. Vývoj mobilních technologií však postupuje doslova mílovými kroky dopředu a na trhu se již objevují typy, které v sobě spojují počítač, vysokorychlostní připojení k internetu, kvalitní digitální fotoaparát a dokonce dokáží nahrávat i televizní kanál, na který se právě díváte ve svém miniaturním přenosném telefonu.

Nejžhavější novinka m300
Mobil v hodinkách m300, který vydrží až 200 hodin v pohotovosti, bude v prodeji už letos o Vánocích v Austrálii. Vedle telefonování zvládají »mobilní« hodinky také komunikaci pomocí textových zpráv SMS. Protože náramkový mobil nemá klávesnici, bude možné odesílat SMSky pomocí hlasu. Textovku jednoduše nadiktujete a pošlete hlasovým příkazem. Hodinky budou v přepočtu stát 11 000 korun.

Mobil, nebo televize? Sanyo W33SA
Mobil Sanyo W33SA je určen zatím jen pro japonský trh. Zabaví vás přehrávačem hudby a videa, vestavěným FM rádiem a především televizí. Pořady si můžete i nahrávat. Dostatek paměti zajistí výměnné paměťové karty, případně 50MB vnitřní paměť.

Nejtenčí a nejlehčí Samsung x820, Samsung i320
Nejtenčí a zároveň nejlehčí »plackou« na světě je Samsung x820. Je tenký jen 6,9 mm a váží pouhých 66 gramů. Do tak malého těla se dokázal vměstnat fotoaparát, vnitřní paměť o velikosti 80 MB a přehrávač hudebních i videosouborů. Samsung nyní uvádí na trh novou verzi »smartphone i320«. Operační pamětí je Microsoft Windows Mobile 5.0, nabízí 1,3 megapixelový fotoaparát, bezdrátové připojení, stereo reproduktory, prohlížeč kancelářských dokumentů a možnost přijímání a odesílání emailů. Jeho rozměry jsou 111x59x11,5 mm. Váží jen 86 gramů.

Mobil pro děti SA800i
Výhradně dětský mobil SA800i je barevné »véčko« a má několik nezvyklých funkcí. Jednu z nich je poutko zabudované na výsuvné části, které se po zatažení vysune ven. Tím se spustí alarm, a telefon začne automaticky volat na předvolené číslo, třeba jednoho z rodičů. Další důležitou výbavou je vestavěný GPS přijímač.Rodiče tak mohou kdykoliv zjistit polohu své ratolesti.

Nejlepší fotky LG KG920
Vrcholem výbavy přístroje LG KG920 je fotoaparát s rozlišením neuvěřitelných pěti megapixelů! Čočka fotoaparátu je umístěna ve spodní části zadní strany, takže se s telefonem bude fotografovat naležato jako s běžným fotoaparátem. Je vybaven i výkonným stroboskopický bleskem a umí zachytit videosekvence ve vysokém rozlišení 640×480 bodů. Paměť zajistí 128 MB úložného prostoru přímo v telefonu nebo paměťové karty typu miniSD.

Na mobilech jsme závislí!
Protože Češi patří v Evropě mezi pět největších »mobilmaniaků«, zvyšuje se i počet lidí závislých na mobilech.Psychiatři se už nevěnují jen závislým na alkoholu nebo hracích automatech. Rapidně přibývá i závislostí na mobilech. „Člověk má potřebu být neustále s někým ve spojení,“ říká psychiatr Jan Cimický.

Nemoc se projevuje hlavně u lidí, kteří jsou úzkostně ladění a nedokáží být bez práce. „Když používají mobil v rámci profese a nikdo se jim nemůže dovolat, řeší to tím, že si pořídí další, nezřídka i dva. Někteří dokonce přijímají hovory i během sexu,“ dodal Cimický.

Jak se pozná závislost

  • Máte dobrovolně víc než jeden telefon.
  • Musíte mít mobil neustále u sebe nebo alespoň ve svém zorném poli.
  • Nevypínáte mobil ani v noci.
  • Cítíte se nepříjemně, pokud jste v posledních půl hodině nezkontrolovali, zda vám nepřišla SMS zpráva nebo zda nemáte zmeškaný hovor.
  • Cítíte se sklíčeně, že vám nikdo půl dne nenapsal.
  • Rozesíláte SMS zprávy a voláte na všechna čísla v seznamu, když nikdo nevolá vám.

Mobil budoucnosti: Klíč od domui televizní ovladač

Podle odborníků na vývoj moderních technologií bude za 10 let sloužit mobil jako multimediální čip schopný ovládat domácnost, zamykat domy, dálkově ovládat televizi, startovat s nimi auto, a také budou sloužit i k placení v obchodech.

Mobily se budou i nadále zmenšovat a ztenčovat. Telefon budoucnosti bude mít tvar kreditní karty a bude vypadat jako malá obrazovka s dotykovým displejem. Ověřování totožnosti majitele bude probíhat pomocí snímání otisku prstu nebo oční sítnice.

V telefonu bude zabudovaná kamera pro videohovory, televizní přijímač a velký datový disk, na který bude možno nahrávat vysílání z digitální televize, videohovory či jiné multimediální soubory včetně hudby. Některé mobily budou mít i vytahovací plátno z elektroaktivních vláken, na které se bude promítat TV nebo bude možno prohlížet internetové stránky či obrázky.

Samozřejmostí bude vyzvedávání si videomailů ze schránky, která bude sloužit jako dnešní hlasová schránka. Podle odborníků se bude vývoj mobilních technologií ubírat směrem ke zrychlování internetu.

»Dědeček« mobil. Stál celý plat!

Přesně před deseti lety byla spuštěna v České republice první mobilní síť. V té chvíli začala revoluce přenosných telefonů! Málokoho by napadlo, že obrovská »pádla« se za pár let změní na minipřístroje velikosti kreditní karty.

Píše se 1. leden 1996, mobilní operátor Eurotel spustil první mobilní síť. Kdo si ale chtěl mobil pořídit, musel počítat s tím, že to nebude levný špás. Za hodně peněz jste dostali skutečně málo. Nejlevnější nedotovaný mobilní přístroj stál přes 10 tisíc korun, což byl v té době jeden celý plat. Při pohledu na historické kousky s jednořádkovým displejem, které neuměly ani posílat esemesky, dnes mladí lidé, kteří je nezažili, jenom kroutí hlavou.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.