Za co vše vděčíme pralidem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Za co vše vděčíme pralidem?

Fotografie
Fotografie (internal)

BERLÍN – Před 70 000 lety zůstal na celé naší planetě hlouček pouhých 2000 pralidí, žijící na území Afriky. „Genetický fond člověka tehdy málem zanikl,“ říká americký profesor Archem. Právě proto dnes mají všichni lidé na světě téměř stejnou DNA, všichni jsme tak vlastně příbuzní.


A proto také máme ve spoustě případů stejné pocity a potřeby. Tak schválně, víte…

1) Proč ženy milují barvu červenou a růžovou a většina mužů zase modrou?
Ženy měly v pravěku na starosti sběr čerstvého ovoce. A to bývá načervenalé. A obliba modré u mužů? Modrá je barva oblohy při hezkém počasí, tedy dobrého času na lov.

2) Proč nám vadí skřípající zvuk nehtů škrábajících po pevném povrchu?
Zvuk je velmi podobný křiku opic – a ten byl pro naše předky varováním před nebezpečím.

3) Proč nás po třicítce začnou pronásledovat zdravotní potíže?
Protože naše tělo bylo původně »naprogramováno« na věk 28 let. Z hlediska biologie tělo dosáhne svého vrcholu ve věku 7000 dní – tedy 19 let a 3 měsíců. Tehdy člověk přestává růst a je na vrcholu sil. Pak už to jde s jeho tělem z kopce.

4) Proč ženy pečují o svůj vzhled víc než muži?
Podvědomě tak soupeří o muže. Žen bylo vždy víc než mužů, ti při lovu a ve válkách dost umírali. Dodnes mají muži v genech touhu riskovat a jsou náchylnější k nemocem. I proto je stále průměrný věk žen vyšší. Kliknutím zvětšeteSvětová statistika říká: 100 dívek do 25 let si může vybírat ze 108 mužů. Ve věku 26 až 28 let už na ně zbývá jen 80 mužů. Mezi 38 až 42 lety jen 62 mužů. A po šedesátce je poměr 100:40.

5) Proč jsou pro muže atraktivnější blondýnky?
Protože bylo mužů v pravěku méně než žen, byli vybíraví. A hledali u žen něco neobvyklého – třeba modré oči a blonďaté vlasy. Světlé vlasy byly i symbolem mládí a plodnosti. Ženské vlasy totiž časem tmavnou – kvůli úbytku ženského pohlavního hormonu estrogenu.

6) Proč nám příroda dala slepé střevo, kostrč nebo zuby moudrosti, když je k ničemu nepotřebujeme?
V případě slepého střeva vědci stále tápou. Kostrč je pozůstatkem zakrnělého ocasu. A zuby moudrosti? Prapředkům se třetí stoličky hodily – jedli hlavně rostliny a ty bylo třeba něčím řádně rozmělnit.

7) Proč je člověk nevěrný?
Příroda ho tak naprogramovala, aby měl – stejně jako 99,9 % jiných živočichů – větší šanci se rozmnožit. Samička šimpanze, našeho nejbližšího příbuzného, má v průběhu říje sex průměrně s 35 partnery. Věrnost, monogamie, byla lidmi uměle vytvořena, aby se nerozmělňoval majetek.

8) Proč máme husí kůži?
Chlupy se nám na těle zježí v zimě či při stresu a rozrušení. Je to pozůstatek doby, kdy naši předci chodili nazí. Zježená srst totiž lépe izoluje. A když byl náš prapředek v nebezpečí, zježila se mu srst, aby vypadal větší a silnější.

9) Proč červená barva u mužů vzbuzuje představu sexu a vášně?
I zde jde o dědictví po prapředcích. Samice primátů totiž ukazují samcům červené části svého těla, když jsou v říji a snaží se je lákat k rozmnožování. Muže také vzrušuje červená rtěnka u žen, neboť prokrvené a rudé rty odpovídají tomu, že je dotyčná žena sexuálně vzrušená. Když při nedávných pokusech měli muži srovnat, kterou ženu by raději vyzvali na rande – jestli tu v červených či modrých šatech – 94 % z nich zvolilo ženu v červeném.

10) Proč si ženy vybírají pro sex svalovce?
I za to můžou geny – jejich podvědomí má pocit, že s nimi zplodí nejzdravější potomky a že svalnatý muž lépe ubrání rodinu. Proto svalovce a muže s hranatými rysy obličeje upřednostňují pro sex až dvakrát častěji. Pro dlouhodobý vztah si naopak vybírají muže méně svalnaté, s jemnými rysy. Podvědomě totiž věří, že jsou věrnější.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.