Vinaři radí čtenářům Aha! - Jak poznat dobrý burčák? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vinaři radí čtenářům Aha! - Jak poznat dobrý burčák?

Úroda hroznového vína je letos dobrá, vinaři víno sbírají po kýblech.
Úroda hroznového vína je letos dobrá, vinaři víno sbírají po kýblech. (Aha! – Martin Pekárek)

MUTĚNICE – Jedna lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezonu, kolik krve koluje v jeho žilách. Teď máte jedinečnou možnost si to všechno vyzkoušet na vlastní kůži – sezona burčáku je tady. Jenže ne každý burčák je dobrý. Jak se v něm tedy vyznat a nekoupit patok?

● Kolik letos stojí?
● Kolik má mít alkoholu?
● Čím ho šejdíři ředí?

Co je to burčák?
Ne všechny burčáky, které se dají koupit, jsou kvalitní. Prodejců, kteří u silnic prodávají burčák pochybných kvalit, je jako much. Jak nenaletět a koupit si ten pravý? Nedělní Aha! vyrazilo do jedné moravské výrobny v Mutěnicích, která se výrobou burčáku a vín zabývá už bezmála dvacet let. „Burčák je českou raritou. Jinde ve světě tento mok neznají. Jeho výroba trvá sedm dní a proces je následující: posbírají se hrozny, z kterých se vymačká šťáva. Když pak začnou kvasit, vznikne burčák, který je vlastně meziproduktem při výrobě vína,“ říká vinař Vladislav Jarošek.

Litřík za pakatel
Cena burčáku pro letošní rok zůstává stejná jako ta v loňském roce – to znamená 45 korun za litr. Mezi prvními, kdo si pro něj do Mutěnic přijel, byl známý český sexuolog Radim Uzel. „Burčák mám opravdu moc rád, stejně tak jako celá řada mých kolegů. Musel jsem slíbit Jirkovi Krampolovi, že mu dovezu několik lahví,“ sdělil Nedělnímu Aha! Uzel.

Jak poznat kvalitní burčák
Dobrý burčák je mléčně bílý – mimo druhů připravených z růžových nebo červených hroznů. Nikdy ale nesmí být hnědý, protože tato barva signalizuje buď nápoj starý, nebo vyrobený z jiného ovoce. Správný burčák se pije teplý. Když dosáhne svého vrcholu, obsahuje kolem 7 stupňů alkoholu. Znalci hodnotí burčák podle přítomnosti příjemné kyselinky a určité plnosti a hutnosti. Pančuje-li někdo burčák dodanou kyselinou citronovou, vznikne vodová břečka, která s pravým burčákem nemá nic společného. Kvalitní burčák se dá rozeznat i podle příjemné vůně.

Typy burčáku

1. Sladký – převažuje v něm cukr nad alkoholem. Burčák je ve stadiu zrodu, chuť je moštová.
2. Ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr alkoholu a cukru je 50 % na 50 %.
3. Po zlomení – převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
4. Mydliňák – obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol. Chuť je velice různorodá.
5. Mladé víno – vystupuje vůně odrůdy, jedná se už o téměř čisté víno.
Červený burčák – jedná se o mošt, který kvasí se rmutem modrých hroznů na červené víno. Má úplně stejná stadia zrání jako bílý burčák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.