Odborníci k množícím se útokům psů - Pitbullové už neplatí za zabijáky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Odborníci k množícím se útokům psů - Pitbullové už neplatí za zabijáky!

Sedmiletá Kristýnka a dvouletý pitbull Lord jsou nerozluční kamarádi.
Sedmiletá Kristýnka a dvouletý pitbull Lord jsou nerozluční kamarádi.  (pro Aha! – Karel Tuháček, Jaroslav Benda)

Začátkem týdne napadl ve Štětkovicích na Příbramsku šestiletého Dominika rotvajler. Chlapci málem překousl ruku a majitel se rozhodl dát psa pryč. Případy pokousaných dětí se objevují stále častěji, většinou jsou na vině zástupci velkých plemen. Nedělní Aha! se zeptalo odborníků, kteří psi jsou vůči člověku nejvíce agresivní, na které si dát pozor a jak se při útoku chovat.

Nejčastěji útočí kokršpanělé!

Proč vlastně útočí?
Známý znalec a »krotitel« nezvladatelných a agresivních psů Rudolf Desenský (38), který se specializuje na převýchovu agresivních psích jedinců, vidí vzrůstající počet útoků ve špatné výchově jejich páníčků. „Na vině je vždy pán a výchova. Lidé nechápou, že například brutálním rozmazlováním přehazují myšlení psů úplně někam jinam. Neuvědomují si, že to nejsou lidé. Polidšťují je a myslí si, že pes rozumí tomu, když dostane přes čumák za něco, co udělal před dvěma minutami. Reflexní oblouk psa je v průměru jedna vteřina, a co bylo předtím, přebije jiný reflexní oblouk. Pes umí pracovat v minulém čase, něco si pamatuje, ale pokud jde z horšího do lepšího, tak minulost maže. My máme deprese z minulosti, pes však žije v reálném čase. To na druhou stranu znamená, že pokud přijde z lepšího do horšího, půjde to s ním z kopce,“ vysvětluje svérázný psí šaman. „Ztřískat psa znamená bát se k němu otočit zády,“ dodává.

Nebezpeční psi očima veterináře
„Když se podívám do své knihy záznamů, zhruba osmdesát procent pokousání člověka mají na svědomí němečtí ovčáci a jejich kříženci,“ říká pražský veterinář MVDr. Lubomír Palkovič. V jejich případech se prý jedná v drtivé většině o pokousání cizího člověka. Na dalších místech v tabulce psí agresivity jsou podle něho překvapivě kokři a pudlové. „U těchto plemen jsou to hlavně staří a mrzutí psi, kteří napadají člověka, hlavně pak své pány a rodinné příslušníky. Cizího člověka na ulici většinou nepokoušou. Nebezpeční jsou také kříženci dobrmana a německého ovčáka nebo rotvajlera,“ dodává veterinář. Naproti tomu za dvacet let své praxe nezažil, že by někoho pokousal například čistokrevný pitbull. „Všechno spočívá na výchově. Proti ostatním plemenům je v tomto směru dobře vycvičený pitbull naprosto bezproblémový pes, který se popere nanejvýš s jinými psy,“ vysvětluje MVDr. Palkovič.

Kteří psi jsou nebezpeční podle »krotitele«?
Podle Desenského nezáleží na rase, ale na míře rozmazlenosti. Nad jezevčíky, kteří někoho pokousali, většinou každý mávne rukou. Pokud je to ovčák, rázem je z něj nebezpečná šelma a běda, když někoho pokouše jeden pitbull z tisíce. Německých ovčáků je u nás ze všech psích plemen nejvíce. Když to přepočítáme na procenta, největší počet úrazů je podle Desenského od dobrmanů a kokrů.

Jak se zachovat při útoku
Podle odborníků je nejdůležitější zachovat klid. Stanemeli se terčem zájmu psa s alespoň základními sociálními návyky (rozumí povelům), existuje spousta možností, jak útok odvrátit. Pokud ho nepřesvědčíme, že nejsme jeho nepřítel, skočí a kousne. Proto nikdy na takového psa neberte hůl, ani klacek. Napřažená ruka a křik je totiž pro vydrážděného psa povelem k útoku. Hranice mezi strachem (útěk) a vztekem (útok) je u psa minimální a sebemenší podnět se může stát spouštěčem nežádoucí reakce v podobě útoku.

Rady Nedělního Aha!

  • I když je pes za plotem, nedrážděte ho!
  • Nevstupujte do psího teritoria, i když jste si například sousedova psa hladili předtím při venčení! V jeho zahradě nebo na dvorku je to jiné, pes je tam pánem.
  • Při nenadálém setkání s cizím psem je třeba zachovat klid (hodně psů kousne ze strachu). Nenechte se zmást, když pes vrtí ocasem. Může to být i projevem toho, že se na útok těší.

Obrana? Rychle se schoulit do »vajíčka«!

Pokud je psí útok z nějakého důvodu neodvratitelný a napadne vás navíc například padesátikilový rotvajler, je nutné chránit si nejdůležitější části těla. Představa, že se takto chrání malé dítě před velkým psem se zdá možná odvážná, ale zřejmě je to jediná šance.

  1. Je nutné pokleknout tak, aby se hýždě dotýkaly pat – pes by se tím pádem neměl dostat na slabiny.
  2. Sbalení se do »vajíčka« – temenem hlavy se dotýkat země, nosem vlastních kolen.
  3. Sepnout ruce na zátylku a co nejsilněji se semknout do sebe. Měla by být chráněna hlava, obličej, krk, břicho, stehna a slabiny – nabízí se ke kousnutí »pouze« paže.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.